Gå til sidens hovedinnhold

Nå må vi ta ansvar sjøl

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Smittetallene stiger og vi noterer nok en ny smitterekord i Norge. Ifølge MSIS-oversikten til Folkehelseinstituttet ved midnatt natt til onsdag er 160.174 nordmenn bekreftet smittet, og økningen det siste døgnet oppgis å være 1796. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og FHI-direktør Camilla Stoltenberg går runden i media igjen og igjen, og blir konfrontert med alt fra status til smitteverntiltak. Mange spådde en oppblomstring etter sommerferien og ved skolestart, og de fikk rett.

Fakta om pandemien i Norge er at totalt er 814 koronadødsfall meldt til Folkehelseinstituttet (FHI). Aldersgruppen med flest dødsfall er personer som er 80–89 år gamle. Gjennomsnittsalderen til dem som har fått påvist smitte, var mandag 33 år. I alt 919 pasienter hadde fram til mandag fått behandling med respirator, ifølge en oversikt som NTB har lagd basert på fakta fra Helsedirektoratet og FHI.

Dagens situasjon er utfordrende, medgir både Nakstad og Stoltenberg. Det gode er at mange, og stadig flere, er vaksinert. Like fullt må vi ta hensyn til alle de uvaksinerte som kan risikere å bli sjuke. Situasjonen med smitte blant de unge, skoleelever og studenter, er krevende fordi den er svært uoversiktlig. Stoltenberg poengterer at siden mange tar hurtigtester privat, kan ingen av dagens tall sammenlignes med tidligere tall da all testing og oppfølging skjedde i regi av helsevesenet.

Det er nå vi kan gjøre en forskjell ved å ta ansvar for oss sjøl og våre nærmeste alle sammen. De «gode, gamle» smittevernreglene er den beste forebyggende medisin som finnes. Det blir ingen ny stor nasjonal eller lokal nedstenging. Nå må vi ta ansvar sjøl!

Det er nå vi kan gjøre en forskjell ved å ta ansvar for oss sjøl og våre nærmeste!

Kommentarer til denne saken