(Hamar Dagblad)

Ti skuespillere rundt et bord har sin første leseprøve under veiledning av regissør Petter Næss.

I oktober settes «Den enfoldige morderen» opp, basert på boken «En ond man» av Hans Alfredsson.

Boken resulterte i filmen «Den enfoldige mördaren», som ble Stellan Skarsgårds store gjennombrudd.

Her møter man Sven, født med hareslår og ansett som idiot, som utnyttes av godeier Höglund.

Husker fortsatt filmen

For en skuespiller er det første møtet rundt bordet spesielt.

Matilde har vært skuespiller på Oslo Nye, Teatret Vårt i Molde og Victoria Productions. Hun har vært skuespiller på danske og norske TV-produksjoner og er blitt et kjent fjes i Kiwi-reklamene. Men hamarsingen aldri gjort noe for Teater Innlandet på deres scene i Hamar:

Hun legger ikke skjul på at det er godt å få et oppdrag fra teateret i hjembyen:

– Det å få spille på hjemmebane er ekstra stas, innrømmer 32-åringen, som skal spille rullestolbrukeren Maria i forestillingen.

– Det er et fantastisk stykke. Å se scenografien, høre musikken og møte de andre jeg skal jobbe sammen med har vært veldig stort, sier Solbakken og smiler.

Teater Innlandets rutinerte skuespiller, John Nyutstumo, ser også fram premieren i kulturhuset 10. oktober, og som deretter tar med seg ti skuespillere og legger ut på en reise til 22 scener i Innlandet:

– Dette blir kjempegøy. En krimhistorie og en masse folk på scenen som skal dra lasset sammen, sier Nyutstumo.

Han så filmen da den gikk på kino i 1982:

– En av de få filmene jeg husker fra starten av 80-tallet. At vi skal gjøre den filmen om til teater er spesielt. Men: Vi skal gjøre det interessant. Dette skal ikke bli kjedelig, lover Nyutstumo.

For Teater Innlandets avtroppende sjef, Janne Langaas, er det også en spesiell dag:

– Det er den siste forestillingen jeg har ansvaret for. Jeg tror høstens hovedproduksjon blir sterk.

– Ekte teater

Regissør Næss er kjent fra teater film og TV siden 80-tallet. Blant annet har han regissert de kjente «Elling»-filmene. Nå skal han ha Hamar som arbeidssted fram til premieren:

– Det er veldig lett å bli fristet til å lesse på med effekter og videoskjermer, men vi skal lage en ordentlig teaterforestilling, sier Næss, som har fått med seg selveste Nils Petter Molvær til å lage både ugne og vakre musikalske stemninger.

Tematikken i stykket opptar Næss:

– «Den enfoldige morderen» handler om urettferdighet og klasseforskjeller. Bakteppet er framveksten av fascismen og nazismen i Sverige på 30-tallet. Et tema som dessverre aktuelt også i dag, sier Næss og fortsetter:

– Forsiden av Dagsavisen som møtte meg nylig sier at forskjellene øker og at nordmenn liker ikke utviklingen. Det er et stort problem når de rike begynner å ta seg til rette. Vi ser på dem som velgjørere og synes det er fantastisk at de gir oss kulturparker og malerisamlinger, men det skulle da bare mangle: De skulle ha betalt mer skatt. Bidratt mer til fellesskapet, sier Næss.

Scenen skal bestå av miniatyrer av svenske trehus, herregårder og 30-tallskjøretøy. I bakgrunnen et åpent landskap som skal gi assosiasjoner til Skåne.

Næss skal snakke til publikums følelser gjennom et drap:

– Jeg er egentlig ikke tilhenger av historier som handler om hevn. Den biten tar Hollywood seg av. Men i dette tilfellet er det en varslet katastrofe.

– Vi skal heie litt på Sven.