(Hamar Dagblad)

– «Jungelboken» blir vårens store publikumsfrieri, sier en forventningsfull teatersjef ved Teater Innlandet, Janne Langaas.

En teaterlek

Prøvene på den innlandske teaterversjonen av fablene rundt Mowgli og jungelens ville dyr startet denne uka.

I prøvesalen i Hamar var det fredag godt humør på alle de involverte.

«Jungelboka» hadde som musikal Norgespremiere på Bryggeteatret i november 1989. Og ble en av de virkelig store publikumssuksessene som man har opplevd her til lands.

Derfor tar ikke Teater Innlandet noen store sjanser når de satser på at figurene fra Rudyard Kiplings univers fra 1894 kommer til å gi et solid økonomisk bidrag til teateret.

– Vi har fått lov til å bruke litt færre skuespillere i vår versjon enn det mange amatøroppsetninger har vært spilt med. Men, det kommer til å bli kjempegøy! lover teatersjef Janne Langaas.

– Ja, dette blir en teaterlek. Ut og inn av roller for mange, supplerer regissør Arvid Ones.

– Utgangspunktet er et manuskript som ble spilt med rundt 40 aktører. Vi er sju. Det er en utfordring. Men vi har ribbet stykket veldig ned, og så skal vi i de neste månedene sprudle det til.

Ones lover å lage en munter forestilling, som bil passe både for barn og voksne.

Men han har tatt noen vågale grep. Regissøren velger å gå vekk fra dyrehoder, labber og hover. Karakterene er mer mennesketyper, utstyrt med haler og ører.

– Det vil vel oppfattes litt som «Thorbjørn Egner-dyr». De kunne godt ha befunnet seg i Hakkebakkeskogen. Det er typene vi ønsker å ta tak i, sier Ones.

De neste dagene skal skuespillere få se den opprinnelige Walt Disney-filmen fra 1967:

– Vi skal kose oss med filmen, for vi må også unngå å lage en forestilling der folk ikke kjenner igjen «Jungelboken». Og vi skal lage underholdning, uten noe dypt politisk budskap. Selv om jeg tror at ulvene kommer fra Trysil, sier Ones og smiler.

40 forestillinger

Avisen er innom på dag tre av prøvene. Koreograf Therese Slob gleder seg allerede over det hun ser:

– Det ser allerede veldig bra ut, og vi har fått med oss en kjempegjeng!

Også skuespillerne Anette Bolette Stang Eng og Lars Henrik Aarnes er utålmodige etter å komme ut på veien:

– Vi som ikke er fra Innlandet gleder oss til å reise rundt å bli kjent med regionen og besøke steder vi aldri har besøkt, sier Aarnes, som kommer fra Haugesund og skal tolke Tabaqui, Apkekonge og Graåbror.

– Også er det et veldig lekent stykke med utrolig mye fin musikk, skyter Eng inn. Hun spiller Kaa, Raksha og ape.

Stykket har premiere j Maihaugsalen i Lillehammer torsdag 21. februar.

Det kommer til Hamar kulturhus 24. februar, Elverum kulturhus 27. februar og teatersalen i Brumunddal 17. mars, før det etter en lang rundreise er tilbake i Hamar mellom 28. og 31. mars.

Totalt vil det bli satt opp rundt 40 forestillinger i Hedmark og Oppland.

Teater Innlandet og Riksteatret samarbeider om stykket.