(Hamar Dagblad)

- På tide å se framover! Etter å ha sittet inne i over en måned, så var det godt å komme seg ut og nyte sola. Også smakte det nydelig med noe i glasset! sier en glad Colin Seterlien, og får støtte av kompis Morten Skutvik:

– Men det har gått veldig greit med hjemmetilværelsen også. Det er ikke noe man skal klage over, og vi må alle bidra.

Pyntet opp

Rett foran gjestene var blomsterkassene i ferd med å fylles:

– I og med at de fleste uteserveringene har åpnet, så må vi jo pynte litt, sier Anne Turid Hindenes og Eirik Løvoll fra sentrumsbutikken ATH Flora Design.

De fylte blomsterkassene utenfor Heim med planter med vårlige farger. Stemor og eføy.

– Kassene har vannreservoar i bunnen slik at de tåler litt bedre værforandringer, opplyser Løvoll.

Endelig kunne Heim Gastropub Hamars daglige leder, Eirik Rex-Jakobsen, servere kundene igjen:

– Herlig og veldig godt, rett og slett. Det er tydelig at folk har lyst på komme ut igjen å se andre. Bare positive tilbakemeldinger. Også det flotte været! sier Rex-Jacobsen.

– Hvordan har denne perioden vært?

– Helt spesielt. Det har vært vanskelig. Inntektene har mer eller mindre forsvunnet. Vi har hatt et take away-tilbud gående under stengeperioden, med et godt samarbeid med Delivia på hjemlevering. Men det kan jo ikke sammenlignes med omsetning og trafikk som vi opplever til vanlig.

– Nå starter vi veldig forsiktig, med mindre sitteplasser inne og ute. Ute har vi vanligvis 150 sitteplasser, som nå er blitt til 44. Også er vi blitt fire på jobb. Bemanningsmessig henter vi folk sakte, men sikkert tilbake. Vi må bare se an trøkket i perioden framover, sier Rex-Jacobsen.

Mohammed Mostafa hos restauranten Hjemme på Torget var også glad for endelig å kunne åpne dørene igjen:

– Det er deilig! Vi fikk mange besøk på første åpningsdag. Folk har nok kjedet seg hjemme.

– Hva tror du om tiden framover?

– Vanskelig å si. Vi håper at det verste er lagt bak oss og at alt skal gå bra, sier Mostafa.

God avstand

Også hos Peppes Pizza var dørene åpnet igjen:

– Vi har god avstand mellom bordene. Likevel ble det mye besøk denne helgen, uten at vi tok noen sjanser rundt smittespredning. Klarer vi i bransjen å legge til rette for trygge restaurantbesøk så kan vi nok sakte, men sikkert vende tilbake til normalen, sier Albert Ponosheci, som driver Peppes Pizza både i Hamar og Elverum.