Gå til sidens hovedinnhold

Når blålyset er slukket

- Det er viktig å granske hvordan situasjonen kunne oppstå i det hele tatt.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Mandag kveld utstedte Trysil kommune bruksforbud i leilighetsbygget Pernup i Trysil sentrum. Beskjeden var krystallklar: Alt opphold på stedet var fra da av på eget ansvar. Totalt 18 boenheter og 26 beboere ble berørt av bruksforbudet med øyeblikkelig virkning.

Bakgrunnen var at kommunen og Midt-Hedmark brann- og redningsvesen var på tilsyn i boligsameiet sist i oktober i år. Konklusjonen den gang var ifølge Trysil kommune sjøl at «utførelsen ikke var i samsvar med brannkonseptet eller tilhørende dokumenter».

Det ble iverksatt tilsyn på bakgrunn av bekymringsmeldinger fra brannvesenet. Sameiet engasjerte selskapet Firesafe AS og konklusjonen derfra var sterkt medvirkende årsak til at kommunen fant det nødvendig å reagere.

Reagerte gjorde de da også virkelig. Beboerne ble oppsøkt mandag kveld og alle fikk samme beskjed: De burde finne seg et nytt sted å bo - og det aller helst umiddelbart.

En slik bruksnekt er et svært inngripende tiltak, og vi må forutsette at kommunen har snudd de steinene som var til å snu før de kom til en slik konklusjon. Det er lett å være kritisk i etterpåklokskapens lys, men vi får tro det var et nødvendig grep fra kommunen basert på informasjonen de satt med der og da.

Sentralt nå er i hvilken grad det er mulig å gjennomføre tilfredsstillende, avbøtende tiltak. Når blålyslampa nå er slukket, er det også viktig å granske hvordan situasjonen kunne oppstå i det hele tatt.

Hvilke ledd og instanser i saksgangen kan ha hatt forutsetninger for å avdekke dette tidligere? Det er også grunn til å være bekymret for at Trysil ikke er noe enkeltstående tilfelle. Dagens lover og forskrifter kan være slik at tilstander ikke fanges opp godt nok.

Kommentarer til denne saken