US Mission to Nato på besøk i Nord-Østerdal

INTERVJU: Kroatisk TV intervjuer Tynset-ordfører Merete Myhre Moen. Senere gikk de ut på balkongen i øverste etasje for å få oversikt over Tynset sentrum.

INTERVJU: Kroatisk TV intervjuer Tynset-ordfører Merete Myhre Moen. Senere gikk de ut på balkongen i øverste etasje for å få oversikt over Tynset sentrum. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Helgen har reportere gjennom US Mission to Nato brukt til å utforske Nord-Østerdal og være med soldater under Trident Juncture. De startet fredagen med et besøk hos Tynset kommune.

DEL

Der møtte de naturligvis ordfører Merete Myhre Moen som fortalte om det kommunen hadde å by på av både næringsliv og matproduksjon. Hun måtte også svare på politisk ladede spørsmål.

– Er det, etter din mening, et konsensus i Norge at Nato er et gode og at Russland er et potensielt problem, spurte Matthew Fisher fra Canada direkte.

KRITISK: Matthew Fisher fra Kanada stilte ordføreren kritiske spørsmål angående Norges politiske ståsted og viktigheten av Nato.

KRITISK: Matthew Fisher fra Kanada stilte ordføreren kritiske spørsmål angående Norges politiske ståsted og viktigheten av Nato. Foto:

Internasjonalt besøk

Moen ga raskt et svar til Fishers spørsmål.

– Det er et stort spørsmål! Innbyggerne synes at de allierte i Nato er våre venner, og vi ønsker dem velkommen fordi de er viktige for oss.

Etter spørsmålsrunden ble ordføreren intervjuet av både ukrainsk og spansk TV. Det var også representanter fra den amerikanske ambassaden til stede, siden det var de som sto bak opplegget. Noen norske aviser, deriblant VG, var blant dem som stilte spørsmål. Det er tydelig at de internasjonale mediene er interessert i den politiske utviklingen i Norge. Under pressekonferansen stilte de spørsmål både om polarisering i politikken, synet på innvandring og selvsagt Norges rolle i Nato. Dagen etter fikk hele følget omvisning på Søberg gård, hvor de fikk smake på lokalmat og være med på åpningsfesten på kvelden. Reporterne som er med US Mission to Nato følger øvelsen tett, og de har tidligere vært på Byneset, Oppdal og Berkåk.

SPØRSMÅL: Representanten fra spansk TV stiller ordføreren et spørsmål. I bakgrunnen skimtes både reportere fra Italia, fra Norge og VG, og fra forsvaret.

SPØRSMÅL: Representanten fra spansk TV stiller ordføreren et spørsmål. I bakgrunnen skimtes både reportere fra Italia, fra Norge og VG, og fra forsvaret. Foto:

Forespørsel

Ifølge Morten Often, assisterende rådmann i Tynset, ble de forespurt fra den amerikanske ambassaden i Brussel om de kunne ta imot besøk fra US Mission to Nato. Dette er en organisasjon som "[ ...]representerer U.S.' utenrikspolitiske interesser i alliansen" og består av "[ ...] et flerbyrå-team som inkluderer personell fra Department of State, Department of Defence og andre.» Det er altså en organisasjon som ivaretar USAs interesser i Nato.

– De var en gruppe bestående av folk fra USA, Canada, England, Kroatia, Spania, Italia, Danmark og Norge, forteller Often.

Formålet, ifølge Often, er å se hva Nato-styrkene gjør i Norge. Hvordan vi, det sivile samfunnet, ser på at styrkene øver i nærområdene.

– Ordføreren fikk spørsmål om hvordan lokalbefolkningen opplevde tilstedeværelsen, om det har vært ødeleggelser, fordeler for næringslivet og andre politiske spørsmål, sier Often.

Han sier at kommunen har mottatt få negative tilbakemeldinger i forbindelse med øvelsen.

– Vi har inntrykk av at soldatene er trivelige og spør om ting på forhånd før de iverksetter, sier han.

– Uansett får vi virkelig vist oss fram med en slik øvelse, avslutter Often.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken