Finland krever svar fra Russland etter GPS-forstyrrelser under Nato-øvelsen

US Marines c-130 transportfly under Trident Juncture, den store Nato-øvelsen. Bildet er fra Ørlandet. Forsvarsdepartementet sier at Russland forstyrret GPS-signalene i perioden mellom 16. oktober og 7. november, og at det er bakkestyrker på Kolahalvøya som står bak.

US Marines c-130 transportfly under Trident Juncture, den store Nato-øvelsen. Bildet er fra Ørlandet. Forsvarsdepartementet sier at Russland forstyrret GPS-signalene i perioden mellom 16. oktober og 7. november, og at det er bakkestyrker på Kolahalvøya som står bak. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Finlands utenriksminister har bedt om et møte med Russlands ambassadør til Finland for å snakke om de antatte GPS-forstyrrelsene under Trident Juncture.

DEL

Utenriksminister Timo Soini sier fredag at de ønsker svar fra Russland om GPS-forstyrrelsene under Nato-øvelsen Trident Juncture i Norge og har derfor invitert ambassadør Pavel Kuznetsov til et møte.

Møtet mellom Soini og Kuznetsov er mandag.

– GPS-forstyrrelsene kom fra Russland, og vi reagerer deretter. Dette er en alvorlig sak, og forstyrrelsene påvirker den sivile lufttrafikken. Vi skal ikke tone det ned, sier Soini til avisen Helsingin Sanomat.

Barents Observer skrev i begynnelsen av november at passasjerfly i Finnmark hadde opplevd tap av GPS-signaler. Også fly nord i Finland opplevde ustabile GPS-signaler.

Det norske forsvarsdepartementet bekreftet tidligere denne uken at Russland forstyrret GPS-signalene mens Trident Juncture pågikk. Også det finske forsvarsdepartementet har bekreftet det samme. Det var, ifølge forsvarsdepartementet, russiske bakkestyrker på Kolahalvøya som forstyrret signalene.

President Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov sa mandag denne uken at Russland ikke står bak forstyrringen av GPS-signalene.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken