Nå er kretsløpsparken åpnet for å ta imot ditt søppel

– Ryddig og flott, sier Åge Pettersen, en av de første som kastet søppel på Gålåsholmen kretsløpspark mandag.

DEL

Bla i motivene over for å se mer av åpningen av Gålåsholmen kretsløpspark.

– Det er mye bedre plass enn på Stavsberg. Og det er ryddig og flott her. At vi fra Hamar må kjøre litt ekstra for å få levert avfallet er helt greit, sier Åge Pettersen, på plass på Gålåsholmen kretsløpspark med en kassebil full av papp.

Prøve-og-feile-periode

Lasse Stramrud og søster Marianne er også på plass, med en henger bredfull av avfall og gamle gjenstander. De var nummer tre inn porten etter at dørene åpnet:

– Det er første lass fra et dødsbo. Det blir mange flere lass hit etter hvert, forklarer Stramrud.

– Hva tenker du rundt det nye anlegget?

– Veldig ryddig, men mye gåing fram og tilbake til containerne for å få tømt det lasset jeg har med meg. Godt det ikke var flere folk her foreløpig, sier Stramrud og smiler.

Arbeidsleder Bjørn Øynes fra MjøsAnker er overrasket over hvor rakst det gikk før man begynte å få inn gjenstander i ombrukshallen:

– Litt overraskende at det begynte å renne inn ting allerede fra oppstartsminuttet. Folk er åpenbart i gang med å sortere ting som kan gjenbrukes. Veldig bra! sier Øynes og gløtter ned på hyller og retrolamper.

– Det blir en prøve-og-feile-periode i tiden framover, der vi må bruke litt tid på å finne ut hva butikkene ønsker å ta inn og ikke. Og ikke minst må vi finne ut av hva kundene etterspør.

Inne i varmeboden er Terje Jensen i ferd med å hente seg en kaffekopp. Han jobbet på gjenvinningsstasjonen på Stavsberg inntil den ble stengt for en uke siden.

– Alt er nytt og spennende, men vi må nok få bruke litt tid å kjøre oss inn, sier Jensen.

Det samme sier kollegene Bjørn Tore Holter og Sander Bye Jensen. Heretter er det Gålåsholmen som deres arbeidsplass:

– Vi vet ikke helt hvordan den nye arbeidshverdagen blir, men forhåpentligvis blir alt mye lettere på et moderne anlegg.

App-kontroll

Ved inngangsporten sto administrerende direktør Grethe Olsbye sammen med kolleger og delte ut gratis kaffe og kringle til de som valgte å levere søppel på åpningsdagen.

– En stor milepæl! Dette er bare så spennende og så moro. Endelig har vi kommet hit. Vi har holdt på med dette prosjektet lenge. Planleggingen har tatt oss fem år. Før det sikret vi oss tomten her fordi vi visste at Stavsberg måtte flyttes etter hvert, forteller Olsbye.

Siden gjenvinningsstasjonen på Stavsberg åpnet for 25 år siden har avfallsmengden nesten doblet seg.

– Hva er bra med det nye anlegget?

– Vi har tenkt mye rundt logistikk, men vi vet jo ikke med hundre prosent sikkerhet hvordan dette vil fungere når vi er i gang.

Olsbye er spesielt fornøyd med at folk som leverer avfall fra husholdningene, og tungtransporten som henter avfallscontainerne nå er adskilt.

– En av de største risikoene for skade er fjernet. På Stavsberg var det mye rygging med tunge kjøretøy rett i nærheten av folk som leverte avfall.

Ellers blir det systematisk adgangskontroll ved hjelp av mobilappen MiljøID fra 2. mars, slik at det bare blir privatkunder i Ringsaker, Hamar, Stange og Løten kommune som får benyttet seg av stasjonen.

Og fra i mars skal restavfallsmottaket skje ved at man veier bilen før man kjører bort til restavfallscontainerne. Når man har tømt bilen så veies bilen på nytt, og man belastes for antall kilo.

– Hva er ellers verdt å merke seg?

– Avfallsstasjonen er den første av sitt slag i Norge. Den er topp moderne, med elektronisk skilting. Det betyr at vi slipper å skifte skilt ved fulle containere, og vi kan innføre nye avfallstyper. Også er det dette med ombruk. Mange gjenvinningsstasjoner har en ombruksdel, men da går varene rett fra et lager og ut i en butikk, men her går det rett fra lageret og til noen som kan gjøre noe med det. Reparasjon og oppussing.

– Dette er sirkulærøkonomi, hvor man få ting til å sirkulere, og at ting får en verdi også etter at det har havnet hit, sier Olsbye.

Først to ganger

Som en kuriosa kan vi nevne at førstemann inn på den nye kretsløpsparken var Jan Roger Andersen, som også var første kunde 3. april 1995 da gjenvinningsstasjonen på Stavsberg åpnet.

– Helt tilfeldig var det ikke. Sønnen min fant en artikkel fra Hamar Arbeiderblad der jeg var først inne på Stavsberg, og Sirkula ble kontaktet med et ønske om å få være tilstede da Stavsberg stengte. I steden ble jeg invitert opp til å være den første inn på kretsløpparken, sier Andersen.

– Og inntrykket av det nye anlegget?

– Flott og oversiktlig.

Artikkeltags