Gå til sidens hovedinnhold

Klimaforsker: – Langvarige høye temperaturer og nedbør vil bli vanligere

Artikkelen er over 2 år gammel

Ekstremtørken fortsetter her til lands og ifølge klimaforsker Jostein Mamen vil langvarig høye temperaturer eller nedbør bli stadig mer vanlig fremover.

– Vi ser klimaendringene best ved at våren og høsten har blitt varmere. Mange av de siste årene har vårsesongen vært mild, sier klimaforsker Jostein Mamen i Meteorologisk institutt til NTB.

Han tror vi vil se stadig mer av slikt ekstremvær store deler av landet har vært vitne til denne sommeren.

– Vi venter høyere temperaturer og mer nedbør, men vi ser også en tendens til at værtypene varer lenger på et sted. For eksempel vil et høytrykk, med varmt og fint ferievær, bli liggende lenger, og dermed gi varme og tørke, sier Mamen.

– Mer ekstremnedbør

Ketil Tunheim, også klimaforsker ved Meteorologisk institutt, er enig i at det er større risiko for langvarige perioder med ekstremvær, også når det gjelder nedbør.

– Denne type tørke vi har opplevd nå er et eksempel på en type episode vi kan risikere å se mer av. Vi kan også forvente mer ekstremnedbør i generelt i Norge, og dermed også økt flomfare, sier Tunheim og legger til at mengden nedbør ikke nødvendigvis vil øke, men at det blir mer intens de gangene det faktisk regner

Denne sommeren opplever landbruksnæringen alvorlige konsekvenser av tørke, mens det i fjor var styrtregn og flom som ødela avlinger.

– Sør- og Østlandet vil være unntaket fra trenden med økt nedbør, og disse delene av landet vil være mer utsatt for tørkeepisoder, sier Tunheim.

Les også

Skogbrann i Rendalen: Mannskaper må gå én kilometer til brannstedet

 

Flom og skred

Ifølge Norsk Klimaservicesenter vil klimaendringene føre til behov for tilpasning til kraftig nedbør og økte problemer med overvann, havnivåstigning, stormflo samt endringer i flomforhold, flomstørrelser og skred.

Også Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) forventer stadig mer ekstremvær, både tørke og flom.

– Slike ekstremsituasjoner som vi er midt oppe i nå er noe vi forventer mer av på grunn av klimaendringene, på samme måte som vi vil kunne oppleve stadig mer utenom det vanlige også innenfor flom og skred, sier hydrolog og seksjonssjef Inger Karin Engen i NVE til NTB.

– Vi vil nok få en økning i ekstremsituasjoner både når det gjelder vått eller tørt, varmt eller kaldt, sier Engen.

Les også

Rykket ut til Austmarka: – 500 kvadratmeter sto i brann

Les også

Henning fra Os var i Sverige for å bekjempe skogbrann: – Det er ingen ende på det

Les også

Ingen fyrverkeri under Elverumsdagene og Kaupangrmart'n

 

Kommentarer til denne saken