Ulveforskere får lande i Åmot

LANDER: Ulvemerkingsprosjektet Skandulv får Åmot kommunes tillatelse til å lande med helikopter i Åmot i vinter. Bilder er fra møtet i hovedutvalget går, der saken ble behandlet. Til venstre med ryggen til er leder Sissel Frang Rustad. 	                     Foto: Maria Velve Søgaard

LANDER: Ulvemerkingsprosjektet Skandulv får Åmot kommunes tillatelse til å lande med helikopter i Åmot i vinter. Bilder er fra møtet i hovedutvalget går, der saken ble behandlet. Til venstre med ryggen til er leder Sissel Frang Rustad. Foto: Maria Velve Søgaard

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Ulveforskerne på Evenstad får landingstillatelse i Åmot kommune. Vilkåret er at de gir informasjon tilbake.

DEL

Vilkåret er informasjon tilbakeHovedutvalget for landbruk og utmark i Åmot imøtekommer søknaden fra Høgskolen i Hedmark, Campus Evenstad, på vegne av ulveforskningsprosjektet Skandulv.

Forskerne søker om tillatelse til inntil fire landinger med helikopter i utmark, og tirsdag ble søknaden behandlet.

Som tidligere år ble søknaden imøtekommet. Nytt denne gangen er det at politikerne har satt et vilkår, nemlig at de får tilbakemelding om ulvemerkingsprosjektet.

– Vi ønsker å sammenligne opplysningene fra år til år, sier leder og varaordfører Sissel Frang Rustad (H).

– En belastning

Rustad hadde for øvrig flere spørsmål til Kristin Gangås og Erling Maartmann fra høyskoleavdelingen på Evenstad, som begge var invitert til møtet for å orientere om Skandulv-prosjektet.

– Vi som politikere skal se på helheten. For enkelte kommuner er det en stor belastning å ha så stor ulvestamme som vi har i dag. Vi skal drive næringer, og da er det viktig for oss at nærings- og fritidsinteresser ikke fortrenges av rovvilt. Det følger vi ofte på, sa Rustad.

– Vi driver ikke med forvaltning, men ser på konsekvensene av de forvaltningstiltakene som er gjort, svarte Gangås som er førsteamanuensis og nestleder ved avdelingen.

I dag er det antatt om lag 400 ulv totalt i Norge og Sverige.

– Nok mat

Rustad spurte videre om det er mye ulv i dag, i forhold til den maten de har tilgang på.

– Jeg tror egentlig ikke ulven har noen problemer med å skaffe seg mat, svarte avdelingsingeniør på Evenstad, Erling Maartmann.

At det er observert ulv vest for Glomma, blant annet på Dambua i Åmot, er ikke unaturlig, fortsatte han.

– Det dukker opp ulv i vest nå og da, og to ganger det etablert ulvepar på vestsiden av Glomma mellom Løten og Rena. Begge ganger ble det gitt anledning til lisensjakt, sa Maartmann.

Artikkeltags