Kloakk er best på plenen

MYE NÆRINGSRIK JORD: Bjørn Aasen fra FIAS er klar til å lesse på god plenjord til de som kommer på Torpet. (Foto: Privat)

MYE NÆRINGSRIK JORD: Bjørn Aasen fra FIAS er klar til å lesse på god plenjord til de som kommer på Torpet. (Foto: Privat)

Artikkelen er over 4 år gammel

FIAS er en av få avfallsselskap som produserer miljøvennlig plenjord av kompost – Og det attpåtil høyt til fjells.

DEL

Kompostbasert jord er et langt mer miljøvennlig alternativ enn den torvbaserte plenjorda som dominerer dagens marked. Det viser en rapport Fremtiden i våre hender har utarbeidet på oppdrag fra Avfall Norge.

I tillegg må torvbasert jord tilførsel gjødsel.

– Komposten vi lager har en noenlunde brukbar gjødselverdi. Den er et utmerket jordforbedringsmiddel, sier rådgiver ved FIAS (Fjellregionen Interkommunale avfallsselskap), Erik Øverby.

FIAS kan tilby det miljøvennlig alternativet lokalt.

Egenprodusert plenjord og annen kompostjord er å få kjøpt på FIAS sine gjenvinningsstasjoner på Røros, Tynset, Alvdal og Koppang, eller direkte fra anlegget på Torpet i Tolga kommune.

Kloakk bedre enn torv

Rapporten viser at 88 prosent av hagejorden som selges på norske hagesentre er torv, og at bruken av torv i jordprodukter fører til betydelige klimagassutslipp.

Avfall Norge og Bioforsk har tidligere kartlagt at all torven som i dag benyttes til hager kan erstattes av kompostbaserte produkter.

Det er også et stort potensial i å øke produksjonen fra matavfall, hageavfall og skogsbasert avfall.

Markedssjef Hanne Maageng Olsen understreker også at produksjonen kommer innbyggerne til gode, da dette er en mye rimeligere måte å gjenvinne trevirke på enn å sende det til behandlingsanlegg utenfor regionen.

Høyt til fjells

FIAS startet komposteringen fordi kommunene hadde behov for å behandle slam fra renseanlegg og septik da det ikke kan gå direkte til landbruket eller deponering.

Slammet komposteres sammen med kvernet trevirke og hageavfall i ranker.

Etter to år med blanding, vending, sikting og ettermodning, er slammet blitt luktfri jord.

Komposteringsanlegget på Torpet er særegent, ingen andre anlegg ligger så høyt til fjells.

Likevel er FIAS omtrent de eneste som driver denne type kompostering på helårsbasis.

I 2014 mottok FIAS over 8.000 tonn slam fra renseanlegg, septik og slakterier, samt 2.000 tonn trevirke og hageavfall.

Det produseres 3.500 tonn ferdig kompostjord i året.

Noe blandes med sand, siktes og blir fin plenjord, annet brukes direkte på anlegg, som lysløypene i Tolga og skiskytteranlegget i Os.

LES OGSÅ:

■  Her kan du sortere søpla på ti språk

Setter igjen for tunge sekker

Artikkeltags