Tidligere Åmot-ordfører vil ha ordning for gratis kasting av farlig avfall

Espen André Kristiansen er irritert over folk som dumper søppel og farlig avfall i naturen. Nå vil han ha en løsning. (Foto: Arkivfoto)

Espen André Kristiansen er irritert over folk som dumper søppel og farlig avfall i naturen. Nå vil han ha en løsning. (Foto: Arkivfoto)

Artikkelen er over 3 år gammel

Espen André Kristiansen fra Rena har sett seg lei av at folk forsøpler og legger igjen farlig avfall på Ørbekken i Åmot. Nå vil han at folk skal kunne kvitte seg med farlig avfall, gratis.

DEL

Den tidligere Åmot-ordføreren, som til daglig er leder i Sør-Østerdal Næringshage AS og formannskapsmedlem i Åmot Ap,  har sett denne typen forsøpling i det samme området før, og har nå sett seg lei.

– Det er ikke første gang dette har skjedd. Det er helt utrolig at folk er så håpløse at de ikke skal kunne kvitte seg med søpla på en lovlig måte, sier en irritert Kristiansen til Østlendingen.

Østlendingen skrev tirsdag om Svein Johansen og noen kamerater som oppdaget asbestplater som var dumpet ved Ørbekken i Åmot.

LES OGSÅ: – Dette er ikke greit (Ø+)

Gratis én dag i året

Kristiansen sier at noe nå må gjøres:

– Nå har folk fått muligheten å fjerne søpla si, men det skjer fortsatt ikke noe. Da må man tenke i andre baner. Vi kan ikke bruke naturen som søppelkasse for farlig avfall.

Kristiansen forslår et søppelamnesti, der det for eksempel kan være én dag i året der det er åpent på den lokale avfallsstasjonen, der folk kan kvitte seg med søppel og farlig avfall som ellers koster penger å levere, gratis.

– At det vil være mulighet å levere noe gratis gjør kanskje at folk vil tenke annerledes. Dette forslaget vil selvfølgelig koste for kommunen, men det vil det uansett om man skal bruke lokalressurser på å rydde opp etter andre i naturen, for å så destruere det uansett, sier en ivrig Kristiansen.

LES OGSÅ: Dumpet søppel – med «visittkort» (Ø+)

Vil få med flere

Den tidligere Åmot-ordføreren håper og tror, at det skal være mulig å komme opp med løsning på dette problemet. Han sitter også i representantskapet i SØIR (Sør-Østerdal Interkommunale Renovasjonsselskap), der han vil gå inn for en løsning for Åmot kommune, med håp om at de resterende kommunene følger etter.

– Det er bedre om vi kan legge til rette, istedenfor å rydde opp. Om ikke vi kan få til en fast ordning, så bør det i hvert fall prøves ut, forklarer Kristiansen.

– Sånn det er nå er det uholdbart, så jeg synes det er verdt å ta debatten rundt dette her, sier Kristiansen, som håper at grunneieren på Ørbekken anmelder forsøplingen.

– Vi må sette et eksempel. Dette er miljøkriminalitet, og folk kan ikke slippe unna med det. Klart, det er praktiske ting man må finne ut av ved forslaget mitt, men min tanke at én gratis dag der farlig avfall kan hives er bedre enn at det skal ligge i skogen.

Artikkeltags