Gutulia nasjonalpark feiret 50 år i helga: – Viktig å ta vare på naturmangfoldet for framtida

UNDERHOLDNING: Det var underholdning på Gutulisetra i helga. Her er det Sigrid Stubsveen som underholder med musikk. Foto: Knut Eggen

UNDERHOLDNING: Det var underholdning på Gutulisetra i helga. Her er det Sigrid Stubsveen som underholder med musikk. Foto: Knut Eggen

Gutulia nasjonalpark i Engerdal i Engerdal feiret 50-årsjubileum lørdag. Til stede var blant andre klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

DEL

Gutulia er Norges minste og tredje eldste nasjonalpark, spesielt kjent for gammel skog.

– I Gutulia er det 300 år gamle graner og 400 år gamle furuer. Det er en liten, men viktig nasjonalpark. Vi må ta vare på dette naturmangfoldet for framtida. Nasjonalparkene er også viktige for friluftslivet og dermed for folkehelsa, sier Ola Elvestuen.

Han beskriver nasjonalparkene som en av grunnpilarene i norsk naturforvaltning.

– Det er ikke størrelsen det kommer an på, men hvilke kvaliteter nasjonalparken har. Gutulia er en liten perle hvor gammelskogen gir husly for mange ulike planter og dyr, sier Elvestuen.

Helgens jubileumsarrangement samlet rundt 200 gjester. Både fastboende, hyttefolk og andre tilreisende tok turen for å feire jubilanten.

I spissen for arrangementet sto – i tillegg til ministeren – ordfører i Engerdal Lars Erik Hyllvang og fylkesmann Sigbjørn Johnsen.

Gutulia nasjonalpark

  • Gutulia nasjonalpark er en norsk nasjonalpark som ligger i et lite urskogområde nordøst i Hedmark; ved svenskegrensa og nær Femundsmarka nasjonalpark.
  • Parken ble opprettet i 1968, for å « å bevare et i det vesentlige urørt skog-, myr- og fjellområde, bevare det naturlige biologiske mangfoldet med et egenartet plante- og dyreliv, og å verne om kulturminner»
  • Nasjonalparken ligger i Engerdal kommune; og den ligger bare 5 km fra Femundsmarka.
  • Den ble opprettet den 20. desember 1968 og var da cirka 18 km². Den 10. september 2004 ble parket utvidet, slik at det verna arealet nå utgjør 22,563 km².
  • Gutulia er Norges minste nasjonalpark.
  • Hardangervidda nasjonalpark er til sammenligning 150 ganger større.

Kilde: Wikipedia

Artikkeltags