Ny riksadvokat erklærer seg inhabil i Nav-skandalen

Jørn Sigurd Maurud tok fredag over som ny Riksadvokat.

Jørn Sigurd Maurud tok fredag over som ny Riksadvokat. Foto:

Av

Jørn Sigurd Maurud, som fredag tok over som riksadvokat, kan ikke jobbe med Nav-skandalen fordi han er samboer med tidligere statsråd Hanne Bjurstrøm (Ap).

DEL

Saken ble først kjent i VG.

– Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud har i dag erklært seg inhabil til å behandle sakene om uriktig straffeforfølgning av personer som har mottatt arbeidsavklaringspenger i forbindelse med midlertidig opphold i utlandet, skriver Riksadvokaten.

Samboeren

I et brev til Justisdepartementet skriver Maurud han forventer at det blir utnevnt en såkalt setteriksadvokat som kan håndtere Nav-saken i stedet for ham.

– Min samboer, Hanne Bjurstrøm, var arbeidsminister fra 20. oktober 2009 til 20. september 2012, og i den egenskap ansvarlig statsråd da forskrift 22. juni 2012 nr. 585 ble gitt, skriver Maurud.

Det var altså Bjurstrøm som var ansvarlig for å innføre den nye EØS-forskriften i 2012, som Norge har misforstått. Det er denne misforståelsen som danner hele grunnlaget for Nav-skandalen hvor flere titalls nordmenn er blitt uskyldig dømt.

Maurud sier til VG at Justisdepartementet må vurdere å overføre avtroppende riksadvokat, Tor-Aksel Busch, som egentlig skulle være ferdig i jobben fra i dag, til sakene.

– Jeg synes jo også dette er fryktelig flaut, fryktelig ille, og så er det slik at denne håndteringen av disse sakene, det må jo skje hos Riksadvokaten. Det er Riksadvokaten som kan beslutte gjenopptakelse av disse sakene, sier Maurud.

Setteriksadvokat trolig på plass før tirsdag

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) ville fredag ikke si når en setteriksadvokat er på plass, men alt tyder på en avklaring før tirsdag.

Samme dag skal arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) redegjøre om trygdeskandalen i Stortinget.

Saken fikk fredag en ny omdreining da det ble klart at Jørn Sigurd Maurud, som samme dag tok over som riksadvokat, ikke kan jobbe med saken fordi han er samboer med tidligere statsråd Hanne Bjurstrøm (Ap).

– Min samboer, Hanne Bjurstrøm, var arbeidsminister fra 20. oktober 2009 til 20. september 2012, og i den egenskap ansvarlig statsråd da forskrift 22. juni 2012 nr. 585 ble gitt, skriver Maurud i et brev til Justisdepartementet.

Det var altså Bjurstrøm som var ansvarlig for å innføre den nye EØS-forskriften i 2012, som Norge har misforstått.

– Vi har vurdert at han var inhabil. Vi gjør alt for å rydde opp og har mange gode kandidater som kan være setteriksadvokat. Vi har ikke rukket å spørre noen i dag, sier Kallmyr til VG.

Justisministeren understreker at Nav-saken er en sak departementet ikke visste noe om.

– Det dreier seg om en kollektiv svikt, en svikt i alle ledd. Dette må gjennomgås grundig i en ekstern gransking så vi får se oss selv i kortene og det må noen andre gjøre, sier justisministeren.

Artikkeltags