Du har kanskje selv sett dem sitte utenfor Outland på CC dypt konsentrert over det som ser ut som et utrolig komplisert og tilsynelatende langdrøyt spill. Dette er noen av veldig mange som spiller samlekortspillet «Magic: The Gathering» og nå har lokale spillere fått en egen klubb. Innlandet Magic er nå etablert i Hamar og klubben håper å kunne bli et kraftsenter for det populære spillet.
– Vi har tanker om å arrangere Innlandet Open etter hvert og dette kommer til å trekke til seg spillere fra hele landet, forteller styreleder Tommy Eriksen.
Men det er ikke det å arrangere store turneringer som er drivkraften til Eriksen og de øvrige initiativtakerne bak Innlandet Magic.
– Vi ønsker å skape en trygg og multigenerasjonell arena, sier han.
Klubben har oppunder 40 medlemmer fra 13-46 år, så det er bra spenn i alder. Kjønnsfordelingen har imidlertid en solid slagside.
– Det er noe vi absolutt ønsker å gjøre noe med, forteller Mette Engen som er en av klubbens få aktive jenter.
Det finnes flere tilsvarende klubber i landet, men disse har utelukkende sitt hovedsete i landets største byer.
– Det kan være at Hamar er den minste byen i Norge med en egen klubb, men som navnet på klubben vår indikerer har vi et større geografisk nedslagsfelt enn bare Hamar. Vi har riktignok flesteparten av medlemmene våre herfra, men også fra de omkringliggende stedene.
40 millioner spillere
Magic: The Gathering er et samlekortspill, skapt av Richard Garfield og introdusert av Wizards of the Coast i 1993. Magic var det første moderne samlekortspillet, og er fortsatt svært populært.
Det spilles av to eller flere spillere med egne sammensatte kortstokker, og kan også spilles på internett. Magic: The Gathering er både strategispill og samlekortspill. Spillere kan kjøpe kort selv eller bytte til seg fra andre spillere, for så å bygge en kortstokk til å spille med.
Det blir spilt internasjonale turneringer og mesterskap i spillet. Man kan vinne store pengepremier og de beste spillerne er profesjonelle. På verdensbasis er det om lag 40 millioner spillere fordelt på 70 land og spillet utgis på elleve språk.
– Mange nysgjerrige
Klubben arrangerer jevnlig turneringer i Norsk Folkehjelps lokaler på brygga, men det er ikke der de er synlige for allmennheten. Det er sittende i grupper, dypt konsentrert over spillet utenfor spillbutikken Outland de gjerne blir lagt merke til.
– Det er mange av de forbipasserende som er nysgjerrige og lurer på hva vi driver med, forteller Eriksen.
Da blir han, om ikke svar skyldig, så i hvert fall litt usikker på hvor han skal begynne.
– Det er et ganske komplekst spill og det er vanskelig å forklare med få ord. Vi opplever at det er mange som ønsker å lære seg spillet, sier Eriksen som selv ble bitt av basillen i godt voksen alder.
Videre forteller han og Engen at spillet har en bred appell og tiltrekker seg folk med ulik bakgrunn.
– Det er jo så klart mange som tiltrekkes av dette på grunn av dragningen mot fantasy-sjangeren, men det er også et spill som appellerer til de som søker intellektuelle utfordringer. Ja, dette er et litt nerdete spill, men vi er nerder og stolte av det. Det vi ser er at miljøet framstå litt lukket der vi sitter og spiller, men det er egentlig helt motsatt. Det er et veldig inkluderende miljø som vi nå ønsker å gjøre enda mer tilgjengelig. Utover på nyåret håper vi å kunne tilby mer opplæring og i tillegg ha arrangementer kun for nybegynnere, sier Eriksen.
Spiller ikke på nettet
Og noe av det som gjør spillet så spennende ifølge Eriksen og Engen er at det i turneringer kan legges opp slik at alle spillerne starter med samme utgangspunkt og ikke kan benytte seg av egne medbrakte spillkort. Denne modellen, som kalles «draft», minner mer om kortspill som poker der man må gjøre det beste ut av de kortene man får tildelt rundt bordet
– Dermed kan også nybegynnere slå de som er ganske gode, forteller Eriksen.
Og «ganske gode» er det relativt mange som er.
– Magic er nemlig lett å lære seg, men vanskelig å bli god i, sier de to ivrige spillerne.
Og skal man bli god i det og få gleden av det er det oppmøte rundt bordet som gjelder. For der andre spill gjerne er nettbaserte sverger Magic-miljøet til originalformatet.
– Det er bred enighet i miljøet om at den analoge versjonen er best, avslutter de.