(Hamar Dagblad)

– Det er vel blitt en hedersbenevnelse å være en nerd. Jeg ser i alle fall ikke noe negativt i begrepet, sier Marius Jordet og smiler.

Finner bilder

29-åringen fra Hamar har drevet enkeltmannsforetak og bedriften Cracking.no.

– Jeg har jobbe med nettsikkerhet, men etter hvert begynte jeg å jobbe med mange typer datatjenester.

Derfor satser han videre med nysatsingen «Lei en nerd» (red.anm., navnet er stemt fram av folket på Facebook), et firma som skal hjelpe alt fra enkeltpersoner til firmaer og foreninger med alle typer dataproblemer.

– Jeg har vært teknisk hjelp for personer og firmaer som ikke kommer seg på internett. Når internettleverandøren ikke finner løsningen, oppsøker jeg kundene for å hjelpe de.

– Jeg har også drevet en del med opplæring i bruk av nettbank. Her har det vært mest pensjonister som har hatt et behov for opplæring. Også har jeg hjulpet folk som har opplevd PC-kræsj med å hente ut bilder fra datamaskiner som ikke lenger fungerer. Mange blir veldig glade når jeg etter noen dager kommer med bildene på en USB-penn eller en ekstern harddisk; bilder de trodde var tapt for alltid, sier Jordet.

– Bruk tid

Også er det de som sliter med Facebook og epost.

– Jeg forstår at mange sliter, for når man har blitt 75 år og samfunnet tvinger en over på nettløsninger rundt alt av tjenester, så er det vanskelig å sette i gang når man ikke engang har rørt et tastatur.

– Men, inntrykket er at eldre er flinke til å lære seg ting fort. Det er bare å investere litt tid, sier Jordet.

– Noen tips?

– Ikke vær redd for å prøve og feile på datamaskinen. Men: Sørg for at den har antivirusprogrammer.

– Er du utdannet innen data?

– Nei, faktisk så er jeg barne- og ungdomsarbeider, og veldig selvlært innen data. Men nå er datahjelp jeg satser på. Tålmodigheten fra barnearbeidet mitt er et gode jeg tar med meg inn i den nye karrieren.