Øystein «Pølsa» Pettersen (39), Nils Jakob Hoff (37) og Bjørn Einar Romøren (40) har imponert stort gjennom årets «Mesternes mester»-sesong, men bare én av dem kunne fredag stå igjen som vinner og heve gullpokalen over hodet.

Men først måtte trioen gjennom en rekke utfordringer for å finne ut hvem av dem som skulle få konkurrere i den siste og avgjørende finalen. Kun to kunne gå videre, og det ble til slutt Øystein Pettersen som måtte se seg slått på målstreken.

Dette til tross for at 39-åringen sikret seg en solid ledelse og lenge lå an til å komme først i mål.

– Jeg tror faktisk ikke det finnes noen som er dårligere på ringspill enn meg. Det kommer til å stå på gravsteinen min: «Her ligger Pølsa og tenker på ringspill», sa han til Nettavisen kort tid etter at han røk under innspillingen i fjor.

– Liker bedre å vinne

For det var nettopp et ringspill som til slutt ødela Pettersens mulighet for å sikre seg en finaleplass.

Ringspillet var nemlig den siste og avgjørende utfordringen i en jaktstart bestående av løping, løfting av medisinball og 90-grader. Pettersen var først ute med å kaste ringene, men ble omsider tatt igjen av både Hoff og Romøren. Selv om han erkjenner at det var surt, forsikrer han om at det óg var greit.

– Det er klart at hvis spørsmålet er om jeg liker bedre å vinne enn å tape, så er jo svaret ja på det, sier Pettersen.

– Men altså, ringspill? Jeg er ikke så god på det. Jeg har overrasket meg selv i mange øvelser, jeg har prestert ganske godt i veldig mye. Men ringspill er ikke en av dem, ler han.

Men selv om han ikke nådde helt opp, har Pettersen som nevnt imponert stort i programmet. Blant annet satte han allerede i første program ny rekord i 90-graderen, der han satt i ikke mindre enn 60 minutter. Overfor Nettavisen kan han imidlertid avsløre at rekorden førte til enkelte utfordringer gjennom resten av innspillingen på Sørlandet.

Pettersen kjente det nemlig godt i ryggen i ettertid.

– Ryggen har tidvis vært så vond at jeg ikke har fått på meg sokkene. Men så er det noe som skjer når det er konkurranse, da gjennomfører man. Men det har vært noen øvelser der jeg har tenkt at nå er jeg ferdig, forteller «Pølsa».

Han ga seg imidlertid ikke, og forsikrer om at han har fått god oppfølging underveis.

– Jeg har jo bodd på rom med Hoff, som er lege. Så jeg har hatt legetilsyn hele tiden. Også har vi en sykepleier her, og jeg fikk hjelp fra en fysioterapeut. Så det har gått greit, men jeg har hatt mye vondt i ryggen, forteller han til Nettavisen.

Rett tilbake på jobb

Og mannen som fulgte opp Pettersens vonde rygg er også han som til slutt stakk av med seieren i hele konkurransen. I det som skulle vise seg å bli en svært jevn finale, var det nemlig Nils Jakob Hoff som til slutt sikret seg førsteplassen.

– Den opplevelsen her har vært skikkelig stor. Både det å få bli kjent med alle disse fantastiske utøverne og å konkurrere mot dem, sa 37-åringen til Nettavisen da seieren var et faktum, og fortalte videre at det ikke kom til å bli noe særlig tid til å slappe av etter den knallharde innspillingsperioden.

– Nå skal jeg tilbake på jobb, på nattevakt i morgen. Jeg har jo brukt opp hele permisjonen min, lo han.

Bjørn Einar Romøren, som altså måtte ta til takke med andreplass i «Mesternes mester», hadde ingen sure miner.

– Det er ikke bittert i det hele tatt. Jeg ville selvfølgelig vinne, men det viktigste for meg var å vise at jeg ga alt. Og det føler jeg at jeg klarte, sa han til Nettavisen etter finalen.

Inspirert av konkurrenten

Romøren har for øvrig vært en viktig inspirasjon for Hoff under hele innspillingsperioden.

I 2019 fikk nemlig Romøren påvist en svært sjelden kreftdiagnose, Ewing Sarkom – en ondartet svulst i hoften.

13 cellegiftkurer og 36 strålebehandlinger senere fikk Romøren i mai 2020 beskjed om at behandlingene hadde gitt resultater og at kreften var borte. Bare ett år senere sto han på startstreken som deltaker i «Mesternes mester».

– Bjørn Einar er kanskje den som står igjen og som har imponert meg mest, med tanke på det han har vært gjennom. Det å komme tilbake på den måten og bare levere gang på gang. Jeg har så mye respekt for ham, sier Hoff.

– Jeg tror han er en stor inspirasjon for alle som er eller kjenner noen som er i den situasjonen han har vært i. Ikke bare kan man bli frisk igjen og komme over kneika, man kan virkelig leve og prestere. Jeg tror og håper han kan bli en inspirasjon for mange. Og han inspirerer meg, legger han til.

Også Øystein Pettersen er imponert over Romøren:

– Det Romøren viser, er at innsats over tid lønner seg. Og den forhistorien han har underbygger det. Jeg håper vi kan se på innsatsen til Romøren og bruke det til inspirasjon til å gjøre ting skikkelig, uavhengig av hvilken kontekst det er.

– Ren, skjær vilje

Det å vise at man kan få til det meste man bestemmer seg for var også Romørens mål med deltakelsen.

– Jeg tror jeg har tatt dette på ren, skjær vilje, sier han om innsatsen i programmet.

– Det var derfor jeg ble med. Jeg skal ikke si at jeg har nok pokaler i skapet til å ikke ville ha «Mesternes»-pokalen, for jeg synes jo det er et kjempekonsept. Og selvfølgelig, når du stiller opp på noe så har du jo lyst til å vinne, legger han til.

Men det var aldri det å vinne som var hovedmålet.

– Men meningen med å være med var det med å gi det lille håpet om at selv om det kanskje ser litt mørkt ut så må man ikke gi opp. Ta i og gjør det skikkelig. Og ta imot den hjelpen som kommer rundt. Og det er det jeg har opplevd, sier han.

Støtten fra de andre deltakerne er noe av det han sitter igjen med som et av de beste minnene.

– Jeg har hatt massiv støtte fra alle de andre i huset. I dag var det åtte stykker som heiet på meg, og syv av dem står på sidelinja. Og da vet du hvem den siste var, sier 40-åringen.