Gå til sidens hovedinnhold

77-åring med doktorgrad

Artikkelen er over 12 år gammel

- Uten Tidens Tegn, intet VG, hevder Henrik P. Thommessen fra sin skrivestue i Tynset. I en alder av 77 år skal han neste uke forsvare sin omfattende doktoravhandling.

- VG hadde aldri hadde eksistert i dag hvis det ikke hadde vært for Tidens Tegn, hevder Cand. philol Henrik P. Thommessen.

Den 9. juni forsvarer han doktoravhandlingen "Fra triumf til tragedie" om avisen hans oldefar startet for snart 100 år siden. Den er et fargerikt kapittel norsk pressehistorie, skrevet ved Institutt for medier og kommunikasjon, Universitetet i Oslo (UiO).

Skrivestue i Tynset

- Mesteparten av avhandlingen er skrevet her i huset mitt på Tynset, sier Thommessen, som er fra Bærum.

I Haverslia har han kjøpt seg sin egen "skrivestue", en bolig som har vært hyppig besøkt det siste året.

Da Østlendingen treffer ham, er han travelt opptatt i hagen med plenklipping og luking. Huset er nyoppusset, og i sommer vil ekteparet flytte opp til Tynset hvor Thommessens kone, Mari Nygaard, vokste opp.

- Jeg har vært utrolig heldig som kan jobbe med noe som er min hobby, sier historikeren, som tok hovedfag som 50-åring og startet med doktoravhandlingen i 2001.

Et ikke-tema

Bakgrunnen for hans valg av doktoravhandling ligger i hans nære familie.

- I min familie har ingen snakket om avisen som min oldefar bygget opp, og som min farfar kjørte i grøfta da jeg var liten guttunge. Saken har alltid vært et ikke-tema, forklarer Thommessen.

Han kan fortelle at redaktør Olav Thommessen, hans oldefar, rappet alle sentrale medarbeidere i Verdens Gang og fikk startet opp avisen Tidens Tegn.
Han fikk Christian Michelsen med i styret, og drev over natten det som fra 1910 til 1940 var Norges nest største avis. VG gikk konkurs.

Etter krigen måtte Tidens Tegn allikevel gi opp, og Verdens Gang gjenoppsto i ruinene av medieguruens livsverk.

Betalte Quisling

- Tidens Tegn betalte blant annet Vidkun Quisling for å ytre sine meninger i spaltene og min farfar, Rolf Thommessen, lanserte på lederplass Fridtjof Nansen som Norges statsministerkandidat, fortsetter den 77 år gamle doktorgradsstipendiaten.

Han viser en familiedrevet og meget liberalkonservativ avis, som forfektet enkeltmenneskets frihet og sloss mot påtvunget sidemål, sosialisme og Forbudstid.

- Det var vel ikke tilfeldig at Olav Thommessen også sto sentralt i opprettelsen av Norsk Presseforbund høsten 1910, mener redaktørens oldebarn.

Mot stupet

Tidens Tegn satset på sterke samfunnsprofiler som gjesteskribenter. Honorarene var etter sigende så gode, at de sakte, men sikkert bidro til avisens økonomiske fall.

- Det var min farfar som ledet avisen mot stupet. Han engasjerte seg sterkt utenfor avisdriften og passet verken på lønnsomhet eller teknologisk utvikling, mener Thommessen.

Han forklarer at spikeren i kista ble en kostbar modernisering av Akersgata 34, lokalene som Tidens Tegn i sin tid overtok fra VG og som VG 32 år senere gjenoppsto i.

Ikke arbeidsledig

Doktoravhandlingen er på 377 sider og den 9. juni skal han forsvare den i Universitetets festsal.

- Det begynner å nærme seg nå, og det er klart jeg er nervøs, sier den spreke 77-åringen.

Men han trenger ikke bekymre seg for å bli arbeidsledig. I garasjen på Tynset har historikeren stablet opp over tjue banankasser, fullstappet med historisk materiale.

- Jeg har mer enn nok å skrive om framover også jeg, smiler han hemmelighetsfullt.

Kommentarer til denne saken