Gå til sidens hovedinnhold

Cathrine Fodstad (40) fra Tynset er klar for 1000 km til hest

Trener seg opp til verdens lengste og tøffeste hesteløp:

Se video fra Mongol Derby Rider

Artikkelen er over 6 år gammel

Cathrine Fodstad (40) fra Tynset er i gang med treningen til Mongol Derby, der hun over 10 dager skal ri 25 halvville hester over en strekning på 1.000 km

Hvert år konkurrerer om lag 35 ryttere fra hele verden om å vinne Mongol Derby, verdens lengste og tøffeste hesteløp.

Ø-TV: Se trailer fra dokumentarserien som omhandler Cathrines Fodstads liv som hestebonde og hennes deltagelse i løpet i øverste vindu.

Løpet, som omfatter enorme arealer mongolsk villmark, 25 hestestasjoner og 1.000 hester, har blitt arrangert i august hvert år siden 2009. I år er Norge med for aller første gang – og det med 40-årige Cathrine Fodstad fra Tynset.

100.000 kroner fra egen lomme

– Jeg er veldig spent, og har satt i gang treningen for å være best mulig rustet, sier hun, godt i gang med å løpe og løfte vekter på Tynset Friskliv. For hun er forberedt på svært tøffe tak alene ute i villmarka, på halvville hester. – Løpet er regnet som verdens farligste, og folk har både mistet livet og blitt hardt skadet, konstaterer hun.

Selv blar hun opp 100.000 kroner for å kunne delta.

– Jeg har ridd fra barndommen og fram til i dag, noe som har akkumulert i over 30 års hestekunnskap. Jeg har temt over 150 hester, så jeg vet hva jeg går til, sier hun bestemt.

Poenget med løpet er å komme først i mål med friske hester. Det ilegges straffetid dersom hestenes puls blir for høy, eller de blir dehydrert. Mongol Derby gjenskaper Djengis Khan legendariske postsystem.

Under hans regime så verdens første langdistanse postsystem dagens lys i 1224.

Nyheten om norsk deltakelse i Mongol Derby vekker oppmerksomhet.

En dokumentarserie laget av Zen Dog Film, som omhandler Fodstads liv som hestebonde i Lonåsen i Tynset og hennes deltakelse i løpet, er påbegynt.

Prosjektet, som omfatter ryttere fra tre land der den ene er Fodstad, planlegges vist i Norge, USA og Tyskland våren 2016.

Mongol Derby

Den 1 000 km lange leden gjenskaper Djengis Khan legendariske postsystem. Ved hjelp av et nettverk av hestestasjoner kunne hardføre budbringere galoppere fra Kharkhorin til det Kaspiske hav på bare noen dager. Mongol Derby er bygget opp på samme måte ved at ryttere skifter hest hver 40km. Nytt i dag er at alle hester som deltar i løpet må gjennom en veterinærkontroll før start og på hver stasjon er det pulskontroll og vetsjekk. Dersom hestens puls er over 64 slag i minuttet gis det straffetid. Ved eventuelle skader eller dehydrering får ryttere ikke ri videre på ny hest før den skadede er i fin form/har fått behandling.

Mongol Derby utstyrer hver deltager med nødknapp i form av en satellittsender som viser hvor rytteren er til enhver tid. Dette gjør det ekstra spennende å følge løpet samtidig som det gir deltagerne mulighet for å trykke på knappen dersom uhellet virkelig er ute….

For å få godkjent løp må distansen tilbakelegges i løpet av 10 dager, dette innebærer at man må ri 100 km hver dag. Skal man i det hele tatt å ha en sjanse til å gjennomføre må kunnskap om hvordan man overlever i villmarken, kombinert med topp rytterferdigheter være på plass. I tillegg kreves en god porsjon flaks. Hestene er halvville og mange kastes av underveis. Dette gjør at et stort antall deltagere bryter før målstreken er nådd..

Et stort antall personer søker om å få delta på Mongol Derby, men kun 35 gis mulighet for å delta. Rittet som krever en villmarkskunnskap kombinert med topp rytterferdigheter er ikke for alle.

Med rådgiver fra Mongolia og et filmteam i ryggen er det duket for tidens norske debut i Mongol Derby.

Målet er at første norske deltager i verdens tøffeste hesteløp fullfører med stil og at omverdenen holdes oppdatert på best mulig måte. Teamet har også satt seg som mål å samle inn 10 000 kr til veldedighet.

Kommentarer til denne saken