For med sju av Norges fremste matbloggere på besøk, er det ingen tvil om at Nortura Tynset ønsker å treffe det matglade folket.

– Bloggere er viktige trendsettere, sier journalist og matblogger Tjodunn Dyrnes, som driver bloggen Smaken av Oslo samt at hun skriver for Maison Mat og Vin.

Aleksandar Vukovic ved Nortura hadde laget en flott spekemattallerken til bloggerne, en tallerken som før spisingen ble nøye dokumentert med bilder fra alle vinkler.

– Svært smakfullt, var Dyrnes sin dom. Hun påpeker at mattrendene er på full fart mot enda mer kortreist mat, det å kunne kjenne bakgrunnen til produktet samt en stolthet for det lokale.

– Derfor er denne spekeskinken midt i blinken, sier hun.

En av bloggerne, Olav Birkeland som driver Hobbykokken, har i snitt 3.000 unike brukere hver dag. En annen av bloggerne, Marit Røttingsnes Westlie som står bak bloggen Fru Timian, har hver dag mellom 8.000 til 10.000 unike brukere på sin matblogg.

– Jeg likte spekeskinken utrolig godt, den har den gode smaken uten at den blir for salt, sier Røttingsnes Westlie.

Og det er der mye av hemmeligheten ligger, både bak Santa Kristina-skinken og Æra-skinken, ifølge spekemester Geir Inge Høistad ved Nortura Tynset.

– Framtida ligger i spekemat med mindre salt, slår Høistad fast, og dro fram de 60 ansattes store glød, lidenskap og kjærlighet for det de produserte.

Etter gourmetmåltidet bar det ned i produksjonen, der alle bloggerne fikk salte sitt eget fenalår.

– Dette fenalåret skal nok nytes når det nærmer seg jul, smiler blogger Fru Timian, som gledet seg til å legge ut bilder og fortelle om opplevelsene på bloggen sin. Onsdag kveld fikk bloggerne sove over på Telstad gård, der møte med dyr og flott natur sto på programmet, kombinert med gourmetmat.

Ordfører Bersvend Salbu varsler at kommunen nå jobber for å få på plass en årlig Spekematfestival på Tynset.

– Dette skal bli en festival med høy kvalitet, lover Salbu.