Gå til sidens hovedinnhold

Ordføreropprop mot ny energilov

Artikkelen er over 5 år gammel

Ordførerne i Fjellregionen sier nei til funksjonsmessig skille i forslag til ny energilov.

Forslaget til ny energilov skal opp til behandling i Stortinget i mars. Ordførerne i Fjellregionen kommer nå med et opprop mot den nye loven.

– Dette kan ha store konsekvenser for mindre energiverk i distrikter som våre. Særlig et funksjonelt skille vil være byråkratiserende og fordyrende, og uten noe dokumentert behov, skriver initiativtaker og ordfører i Tolga, Ragnhild Aashaug.

Får konsekvenser

Hun påpeker at konsekvensen med at mindre selskaper må slå seg sammen kan være uheldig, fordi det kan føre til dårligere beredskap og tjenestetilbud.

Hun påpeker også at Defo, som er distriktenes energiforening, har engasjert seg sterkt i saken.

I forslag til ny energilov tas det til orde for at alle nettselskap skal både ha et selskapsmessig skille og et funksjonelt skille mellom nettvirksomhet og annen virksomhet.

I dag har alle selskapene krav om regnskapsmessig skille der 34 selskaper har krav om selskapsmessig skille, og de 7 største selskapene har krav om funksjonelt skille. Det er de minste selskapene forskånet fra.

- Tar ansvar

– I et land som Norge, med store avstander, krevende topografi og barskt klima er det viktig at vi både sørger for et robust nett, og har god beredskap når strømmen går. Den jobben gjør de lokale nettselskapene på en veldig god måte i dag, og vi ser også at disse selskapene er viktige i sine lokalsamfunn, både fordi de representerer mange arbeidsplasser, de driver med bredbåndsutbygging og andre tjenester, og tar ofte et samfunnsøkonomisk ansvar, heter det i oppropet fra ordførerne i Fjellregionen.

Ordførerne er spesielt bekymret for bredbåndsutbyggingen ettersom mange av distriktsenergiverkene er med og tar et betydelig ansvar for at dette kan realiseres.

– Det hadde ikke vært mulig uten, heter det i oppropet.

Aashaug vil også jobbe for å få med andre regioner i landet på å støtte dette oppropet.

Kommentarer til denne saken