Trener til NM på Biri

PÅ HESTERYGGEN: Dina Herkind, fra venstre, Maren Sæterhaug og Edvard Fodstad DackeAlle foto: Privat

PÅ HESTERYGGEN: Dina Herkind, fra venstre, Maren Sæterhaug og Edvard Fodstad DackeAlle foto: Privat

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Tre unge ryttere trener iherdig på hesteryggen ved Kvistli Islandshester i Dalholen i Folldal. Målet er å bli blant de beste under NM for Islandshest på Biri 2. til 5. juli.

DEL

Maren Sæterhaug, Dina Hjerkind og Edvard Fodstad Dacke tølter i friskt tempo med sine hester.

– Konsentrasjonen er på topp når Morten Sæterhaug gir gode råd til det forestående Norgesmesterskapet, opplyser Cathrine Fodstad.

Sju klasser

På Biri Travbane skal det konkurreres i sju klasser og i tre alderstrinn. Islandshesten har opptil 5-gangarter. Det holdes rene tølt og passdisipliner, i tillegg til 4-gang og 5-gangs programmer. Det er kun tidtaking i pass, som regnes som kappløp. I de andre disiplinene gjelder det å vise hesten fram på best mulig måte på en ovalbane.

– Det ligger mye dressurarbeide bak et godt gjennomført gangartsprogram, noe barnerytterne Dina, Maren og Edvard er meget klar over, opplyser Fodstad.

Trekløveret skal representere Trøndelag og Nord-Østerdal i barneklassene, og stiller til start i 4-gang og tølt.

Vant med hest

Dina rir Angi fra Toven som er 17, og som hun begynte å ri ett år siden. Angi er en stødig og bevarer roen i de fleste situasjoner. Dina gleder seg mest til å møte andre barn og å få nye venner under NM. Dessuten har hun som mål å sprenge egne rekorder, ifølge Fodstad.

Maren er oppvokst på Kvistli Islandshester, Kvisli Gård. Blant alle hestene på senteret falt valget på 8-årige Svàs som er en 1. premiert hoppe fra Kvisilis egen avl. Maren har ridd mange konkurranser, men aldri NM. Hun gleder seg mest til å se på andre rytterne og å studere hvordan de rir.

Edvard er oppvokst på Myrvangen gård i Tynset hvor det drives småskala Islandshestoppdrett. Han rir Ljuflingur fra Kvistli, og gleder seg mest til å ri på konkurransebanen og til å få egen mentor under NM. Edvard synes at full galopp er den morsomste gangarten.

– Gode resultater under NM betyr billett til VM i Herning i Danmark fra 3. til 9. august for ungrytterne og seniorene, sier Fodstad. Det er fortsatt noen år til Maren, Dina og Edvard kan kvalifisere seg til internasjonale mesterskap. Å ri er gøy, og det er viktigst for de tre nå.

NM for Islandshest

150 ekvipasjer er påmeldt til NM for Islandshest på Biri Travbane 2–5 juli. Det konkurreres i gangartsridning i klassene junior, ungrytter og senior. I tillegg arrangeres en egen konkurranse for barn under 13 år. Det kan stille ett barn fra hver av landets rideklubber. Alle som deltar i barneklassen under NM vil få en egen mentor under stevnet. Mentorene er meriterte ryttere med erfaring fra nasjonale og internasjonale islandshest konkurranser.

Artikkeltags