Knut Stiklestad ga stemme til Hamsun

HYLLEST TIL HAMSUN: Knut Hamsun ble hyllet både i toner, tekst og bilder i Tynset kulturhus lørdag. Fra venstre: Joachim Knoph, Marcus Paus, Knut Stiklestad og Christopher Rådlund. (Foto: Karin Tørklep Sletten)

HYLLEST TIL HAMSUN: Knut Hamsun ble hyllet både i toner, tekst og bilder i Tynset kulturhus lørdag. Fra venstre: Joachim Knoph, Marcus Paus, Knut Stiklestad og Christopher Rådlund. (Foto: Karin Tørklep Sletten)

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

For komponist Marcus Paus var det aldri noen tvil om hvem som kunne gi Knut Hamsun en røst i sangsyklusen fra diktsamlingen "Det vilde Kor". Det måtte bli Tynsets operasanger Knut Stiklestad.

DEL

– Jeg tenkte umiddelbart på Knut Stiklestad. Han er en grenseløst begavet formidler av tekst og en fantastisk sanger. Det er ingen selvfølge! Derfor har jeg skrevet denne syklusen for ham, sier komponist Marcus Paus.

Lørdag kunne et begeistret publikum i Tynset kulturhus få høre resultatet av samarbeidet mellom Paus og Stiklestad, da sangsyklusen ble framført med pianist Joachim Knoph ved flygelet.
– Det er artig å få være med ungdommen, spøkte Stiklestad selv, før han lot basstemmen runge og ga dikterhøvdingen Knut Hamsun en røst.

Helfrelste Hamsun-fans

Programmet i Tynset kulturhus på lørdag var en kombinasjon av utstilling, foredrag og konsert. Bakgrunnen for konseptet er komponisten Marcus Paus og maleren Christopher Rådlunds fascinasjon over Knut Hamsuns tekster.
– Vi har jobbet sammen i snart ti år, og gjort flere kombinerte utstillinger og konserter over et tema. Siden vi begge er helfrelste Hamsun-fans, og det i år er 150 siden han ble født, følte vi at burde gjøre noe for Hamsun, sier Paus.

Valget falt naturlig på Hamsuns eneste diktsamling; "Det vilde Kor".
– Denne samlingen dikt har vært ekstremt viktig for norsk poesi, mener Paus.

"Det vilde Kor"

Hamsuns diktsamling er fra 1904, og inneholder blant annet diktet "Om hundrede år er alting glemt".

Paus og Rådlund valgte diktene "Med røde roser", "God natt her inne", "Bøklins død", "Søvnen og døden" og "Om hundrede år er alting glemt".
– Hamsun har en tydelig røst og et tydelig jeg i sin diktning. Derfor måtte sangsyklusene forenes med noe, og da måtte det bli Knut Stiklestad, sier Paus.

Maleren Rådlund, som stiller ut en rekke malerier og trykk under foredraget og konserten, har valgt en annen innfallsvinkel.
– Jeg har laget stille scenografier til diktene. Så kan tankene fare for betrakteren, hvis man vil, sier han.

Denne utstillingen og konserten har bare vært vist noen få steder i Norge før den fredag ble vist i Rendalen og lørdag på Tynset.

Håper på mer

Operasanger Knut Stiklestad fra Tynset sier det er en ære å bli spurt om å få være med på et slikt prosjekt.
– Det er veldig spesielt når noen skriver musikk til meg. Men kommunikasjonen mellom meg og Marcus er veldig god, så jeg håper det blir mer etter hvert, sier han.

Publikummet på Tynset vil tydeligvis ikke ha noe imot flere samarbeidsprosjekter mellom sangeren og komponisten, etter applausen og tilbakemeldingene å dømme.

De fem tonesatte diktene ble spilt inn på cd i mai i år. Et maleri av Rådlund pryder coveret, og Stiklestad blir også her akkompagnert av pianisten Joachim Knoph.

Artikkeltags