Avduker ny minnestein nummer to

VIL SPILLE: Musiker Hans Fredrik Jacobsen vil spille under festkonserten. Fra høyre Marius Nytrøen sin sønn Inge Nytrøen og kunstner Øyvin Storbækken. I midten minnesteinen som ble reist for to år siden, for å minnes spelemannen Jostein Nytrøen.
Foto: Mali Hagen Røe

VIL SPILLE: Musiker Hans Fredrik Jacobsen vil spille under festkonserten. Fra høyre Marius Nytrøen sin sønn Inge Nytrøen og kunstner Øyvin Storbækken. I midten minnesteinen som ble reist for to år siden, for å minnes spelemannen Jostein Nytrøen. Foto: Mali Hagen Røe

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Vingelen kirke- og skolemuseum inviterer til stor minnekonsert i Vingelen kirke for å hylle og hedre musikeren Marius Nytrøen.

DEL

Bak arrangementet lørdag 3. september står Vingelen kirke- og skolemuseum.

– Aller først blir det en storslått konsert i Vingelen kirke, før avdukingen, sier musiker Hans Fredrik Jacobsen. Marius Nytrøen ble født i Vingelen i 1896, og både oldefaren og faren var felespelemenn. Marius hadde tre brødre, som alle spilte fele. Marius Nytrøen døde i 1993, 97 år gammel. Da etterlot han seg over 600 komposisjoner.

– Slåtten «Seksånitti'n» skrev han som 96-åring, erindrer sønnen Inge Nytrøen. Han beskriver faren som en storspiller på fele og som en virtuos på seljefløyte.

Folkemusiker Jans Fredrik Jacobsen beskriver Marius Nytrøen som en som videreutviklet spillet.

– Det var han som lærte meg slåttene, og han hadde en helt egen måte å spille på. Han klarte å få til mange flere toner i seljefløyta, og det på et så enkelt instrument, sier Jacobsen.

Han og kona Tone Hulbækmo har begge spilt mange av Nytrøen sine slåtter.

– Vi har brukt materiale på hver våre måter, sier Jacobsen, som selv har gitt ut en plate med Nytrøen-slåtter sammen med Steinar Ofsdal. – Det er en gave å få bruke slåttene hans, sier Jacobsen.

Under kirkekonserten vil blant andre musikerne Olav Kjernmoen, Mary Barthelemy, Trond Høisen, Bård Lohn, Anne Toini Lohn og Dalakopa delta.

Minnesteinen avdukes etter konserten. Steinen, som er laget av svart granitt av billedhogger Øyvin Storbækken, viser Marius Nytrøen med seljefløyta i hånda.

Marius Nytrøen og sønnen Jostein Nytrøen blir karakterisert som stillferdige folkemusikalske kjemper. I 2009 ble de hedret med en stor minnekonsert etter at Jostein Nytrøen fikk Tolgaprisen for 2008 post mortem. For to år siden ble minnesteinen etter Jostein Nytrøen satt opp, også den laget av Storbækken. Den viser spellemannen med fele.

– Egentlig skulle far og sønn vært sammen i samme stein, men en svakhet i steinen gjorde at steinen delte seg i to, forklarer kunstneren Øyvin Storbækken. Nå skal de to steinene plasseres mot hverandre utenfor Vingelen kirke- og skolemuseum.

– Jostein og Marius har vært et satspunkt og en base som har inspirert mange, og minnesteinene viser de to som representanter for et rikt musikkmiljø, sier Storbækken.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken