Arkivne trenger stor plass

lover å ha alt klart: Ordfører Bersvend Salbu (fra venstre) og rådmann Arild Trøen lover å ha alle avtaler og reguleringsplaner klare til byggingen kommer i gang. Her med avdelingsdirektør i Riksarkivet, Leif T. Andressen og direktør i Norsk Helsearkiv, Tom Kolvig.

lover å ha alt klart: Ordfører Bersvend Salbu (fra venstre) og rådmann Arild Trøen lover å ha alle avtaler og reguleringsplaner klare til byggingen kommer i gang. Her med avdelingsdirektør i Riksarkivet, Leif T. Andressen og direktør i Norsk Helsearkiv, Tom Kolvig. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Arkivene trenger 8.000 kvadratmeter og 8.300 hyllemeter til papir i arkivbygningen som skal reise seg øst for Tynset sjukehus.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

– Det er ganske stort, sier avdelingsdirektør i Riksarkivet, Leif T. Andressen, som en klar underdrivelse.

De 8.000 kvadratmeterne er attpåtil bare magasin og arbeidsrom. I tillegg kommer alle andre arealer som trengs i et slik bygg. Til sammen blir bygningen godt over 10.000 kvadratmeter, omtrent likt fordelt mellom Helsearkivet og sentraldepotet for arkivverket.

Del på Facebook

I går besøkte han Tynset sammen med direktør i Helsearkivet, Tom Kolvig. Blant annet kikket de på tomta hvor arkivene skal ligge. Han mener det er en bra plassering.

– Her er det muligheter til å utvide magasinkapasiteten, sier han.

Avgjøres i departementene

Arkivene leverte fredag forslag til romprogrammet på 8.000 kvadratmeter, til behandling hos Kulturdepartementet og helse- og omsorgsdepartementet, som samarbeider om arkivbyggingen.
Neste fase er å finne ut om arkivene skal bygges i samarbeid mellom Statsbygg og arkivene eller om det skal ut til private aktører.
I tillegg skal finansdepartementet si noe om pengebruken, og det må gjennom en anbudsprosess.
Kolvig understreker at departementene ikke har tatt stilling til når bygget skal stå ferdig.
– Men vi ønsker 2014, sier han.
Han understreker at uansett er det ingen tvil om at arkivene skal bygges på Tynset.

Folk ønsker jobb

Når prosessen har kommet så langt at de vet innflyttingsdato, skal de begynne rekrutteringsprosessen.

I den forbindelse kan Kolvig fortelle at han allerede har fått flere henvendelser om jobb i det nye arkivet. Han har hatt ti henvendelser fra utflytta tynsetinger med riktig kompetanse.

Det er et behov for mange typer stillinger, fra høyt utdannede innen medisin og IT, til folk uten lengre utdannelser som de vil kurse selv.

Kolvig understreker samtidig at det ikke er snakk om å flytte noen arbeidsplasser fra de nåværende magasinene.

– Det er nye arbeidsplasser som skapes her oppe, sier han.

Klarer seg til 2025

Sentraldepotet lagrer arkivene til statlige og offentlige virksomheter. Materialet blir sendt til depotet etter 25 år. Der vil plassbehovet øke jevnt. Helsearkivet skal etter planen digitalisere sine arkiver, og vil etter hvert kaste mye av papirarkivene.

Da vil sentraldepotet kunne benytte seg av plassen som blir frigjort. Hvis digitaliseringen ikke blir gjennomført vil det bli behov for mer plass i 2025, anslår Andressen.

Artikkeltags