Født på Røstvangen

 92 år gamle Kari Leteng fra Fåset i Tynset er den eneste gjenlevende som er født på Røstvangen gruver i Tynset. Barna Kåre Bjerknes og Edel Karin Leteng Langeland er på påskebesøk.foto: ole annar krogh

92 år gamle Kari Leteng fra Fåset i Tynset er den eneste gjenlevende som er født på Røstvangen gruver i Tynset. Barna Kåre Bjerknes og Edel Karin Leteng Langeland er på påskebesøk.foto: ole annar krogh

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

91-årige Kari Leteng fra Fåset i Tynset ble født på Røstvangen Gruver. Nå har hun vært gjest på musikkspelet om gruvehistorien, som nå pågår i Tynset kulturhus.

DEL

Kari Leteng (91) satte pris på å være gjest under åpningsforestillingen i Tynset Kulturhus.
På spørsmål om hva hun syntes, sier hun at det kunne nok ha vært med en del mer.
– Men jeg var jo bare ett år da Røstvangen Gruver (mellom Kvikne og Tynset) gikk konkurs, så det jeg husker er det som har blitt fortalt, sier hun.


Røstvangen Gruver ble startet i 1904 med prøvedrift. I 1908 ble gruveselskapet AS Røstvangen stiftet. På det meste bodde det opp mot 500 mennesker ved gruva.


Etter 17 års drift gikk selskapet konkurs, det skjedde i 1921, med en gjeld på 10 millioner 1921 kroner.
Omregnet til dagens verdier dreier det seg om et beløp på mellom 170 og 180 millioner kroner.
Hovedgrunnen til at nesten alle hus ble sprengt er ukjent.


Tidligere kultursjef i Tynset, Jon Ole Hokstad, antyder at årsaken kunne være at den svenske eieren ikke ønsket at andre skulle utnytte anleggene videre.

Historisk

I forbindelse med musikkspelet om historien fra Røstvangen Gruver er Kari Leteng historisk fordi hun er den eneste gjenlevende som er født på gruva.


Hennes far, Lars Hoel, var politimann på Røstvangen Gruver. Han fortale henne mye om livet der.
– Med så mye forskjellige folk var det mye som hendte, det var jo en del fyll der, sier Kari.


Hun har tatt godt vare på sølvemblemet hennes far bar på seg. Der står det inngravert Politi og Røstvangen Gruver.
I dag er det sønnen Kåre Bjerknes som har dette på sin eierhånd.


Et helt samfunn ble etablert ved Røstvangen Gruver. De hadde Folkets Hus, sangkor og hornmusikk, teater, skytterlag, bibliotek, ski- og idrettsforening der de arrangerte kretsrenn i hopp og langrenn. Egen skole ble etablert i Folkets Hus i 1917.

Lykkelige barneår

– Selv om det var trange tider hadde jeg det bra, vi hadde mat og vi måtte ut i arbeid når vi hadde fått prestehånda, sier Kari.


I praksis betyr dette at når en ble konfirmert, var det arbeid hos andre som forpliktet.
– Det er ikke som i dag, da kan ungdommene gå på NAV og få trygd fordi de ikke vil arbeide, sier den svært så oppegående pensjonisten.

Artikkeltags