Gå til sidens hovedinnhold

Kjører til Rørosmartnan for 20. gang

Artikkelen er over 9 år gammel

Nord-Østerdal lasskjørarlag kjører i år til Rørosmartnan for 20 gang. Fire av medlemmene har vært med alle årene og kunne ikke tenke seg noe bedre.

– Det er så artig så vi kan ikke slutte med det her, sier leder i Nord-Østerdal lasskjørarlag, Synnøve Viken Røe.

Sammen med mannen Ola Røe, Arne Raabe fra Alvdal og Martin Kjønsberg fra Folldal har hun vært med på hver tur siden oppstarten i 1993. Da var de 16 hester og 35 kjørere. I går var 30 hester og 80 kjørere fra Os, Folldal, Alvdal og Tynset samlet i museumsparken i Tynset før de satte ut mot Finnborudgården i Røros, med stopp på Aaseng, Vingelen og Dalsbygda.

 

 

Første turen sitter

Viken Røe minnes mange fine turer. Noen slitsomme, men til syvende og siste er alle minneverdige. For alle er det den første turen som sitter sterkest i minnet, både på godt og vondt.

– Klart den første turen var veldig spesiell. Vi viste vel ikke hva vi tok i vegen på, sier hun.

Spesielt husker hun slitet over Olaberget i Dalsbygda. Da var det ikke kjørt opp veg et stykke over fjellet, og det ble en slitsom strekning.

De minnes også godt et år på slutten av 1990-tallet. Da de startet fra museumsparken var det 42 kuldegrader, men de kjørte inn i Røros i regnvær.

Fjorårets tur ble også spesiell da to av kjørerne fra Folldal ble påkjørt, heldigvis kun lettere skadet. Så det har vært mange hendelser og opplevelser, men de fleste minnene er gode.

– Jeg synes vi har fine turer hver gang, slår Raabe fast.

Nær naturen og hverandre

Kjørerne trekker fram det sosiale som viktig. Mange av dem treffer hverandre én gang i året, og gjensynsgleden når alle samles før avgang er tydelig.

– En treffer så mange trivelige folk, sier Viken Røe.

I tillegg føler hun at de kommer så nære naturen når de kjører de mellom 10 og fjorten milene det blir der de snirkler seg mellom fjell og daler på veg til Røros. Samtidig er hun ydmyk over tanken på at nå koser de seg på en tur mange måtte gjennomføre for å overleve før i tida.

Kommentarer til denne saken