Sara fortsatt foran

Ingunn Løvold er i storform når hun forteller historien om haugianerkvinnen Sara Oust fra Vingelen. Med seg har hun fire sangere (bak fra venstre): Rønnaug Tingelstad, Lars Tingelstad, Kjersti Tingelstad og Andreas Moen. Sammen skaper de tidsbilder og tablåer som illuderer hvordan livet til Sara kan ha fortonet seg for 200 år siden. Syngespelet «Noen må gå foran» settes opp på Oustatunet i Vingelen, der Sara ble født. Med bygda Vingelen som naturlig bakteppe og med stemmeprakten til de fire sangerne tas publikum rett med inn i en annen tid, og Sara blir levende. Alle foto: Karin Tørklep Sletten

Ingunn Løvold er i storform når hun forteller historien om haugianerkvinnen Sara Oust fra Vingelen. Med seg har hun fire sangere (bak fra venstre): Rønnaug Tingelstad, Lars Tingelstad, Kjersti Tingelstad og Andreas Moen. Sammen skaper de tidsbilder og tablåer som illuderer hvordan livet til Sara kan ha fortonet seg for 200 år siden. Syngespelet «Noen må gå foran» settes opp på Oustatunet i Vingelen, der Sara ble født. Med bygda Vingelen som naturlig bakteppe og med stemmeprakten til de fire sangerne tas publikum rett med inn i en annen tid, og Sara blir levende. Alle foto: Karin Tørklep Sletten Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

En finpusset versjon av syngespelet om Sara Oust – «Noen må gå foran» – fikk fortjent stående applaus i Vingelen i går kveld.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

– Da vi spurte Hans Nielsen Hauge om det var greit å starte gruvedrift i Vingelen, svarte han «Lov Herren og sett i gang». Så det gjorde vi!, sier Sara Oust, spilt av Ingunn Løvold i syngespelet om den legendariske haugianerkvinnen Sara Oust fra Vingelen.

Det er ikke stort man vet om hvem Sara Oust egentlig var, men at hun har gjort et stort inntrykk i sin tid er hevet over tvil. Spelet om Sara er skrevet av Rolf Norsen, og han har noenlunde fritt diktet en moderne legende om den sterke damen.

Dette er andre året spelet settes opp i Oustatunet i Vingelen, der Sara ble født i 1778. Siden sist har regien blitt strammet inn, noe har kommet til, og noe har blitt kortet ned.

Alt i alt er det gjort gode grep, og med skuespillere og sangere i storform fikk premierepublikummet valuta for å benke seg ned med boblejakke og ullpledd.

Musikken i spelet er det Tone Hulbækmo som har komponert og arrangert.

De fire sangerne Kjersti, Rønnaug og Lars Tingelstad samt Andreas Moen, skaper hele det musikalske bildet med sine sterke og vakre stemmer.

Ingunn Løvold går ut og inn av rollen som Sara i forskjellige aldrer og situasjoner, og fungerer også som en forteller og kommentator til eget liv.

Fortellingen om Sara får oss til å tro på at det virkelig kan ha vært slik det gikk for seg, da en modig ung dame ble vekket av Hauges livsbejaende kristendom, og ble lekpredikant for 200 år siden.
«Noen må gå foran» spilles i kveld, i morgen kveld og søndag ettermiddag.

Artikkeltags