Advarer mot svindel

Små bedrifter, som Jens Hammers Folldal fjellstue, er ikke inkludert i forbrukerlovgivningen og blir stående alene mot aggressive selgere. (Arkivfoto: Johan Haugland)

Små bedrifter, som Jens Hammers Folldal fjellstue, er ikke inkludert i forbrukerlovgivningen og blir stående alene mot aggressive selgere. (Arkivfoto: Johan Haugland)

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Jens Hammer ved Folldal fjellstue sa ja til å kjøpe domenenavn. Så fikk en helt annen regning enn den han ble forespeilet. Nå advarer han andre.

DEL

– Dette er jo ren svindel etter min oppfatning, sier eier av Folldal fjellhotell, Jens Hammer.
 

Del

Han eier domenenavnet folldalhotel.no. I januar ble han oppringt av et svensk firma som hevdet at noen var i ferd med å kjøpe opp det samme navnet fra andre domener som «.net», «.org» og «.com». Da Hammer vet det er store planer om hotell i Folldal tenkte han kanskje det var noe i det.

– Vi var jo glad han var våken nok til å gjøre dette her, sier han.

De sa ja til tilbudet og tenkte ikke noe mer over det.

– Da vi får regningen etterpå så er den på 12.600 kroner, sier han oppgitt.

Svindel

Etter gjentatte forsøk på å ringe tilbake til det svenske firmaet tok han kontakt med firmaet som sendte ut fakturaen. Der forklarte han sin situasjon.

– Da sier vedkommende «Du har blitt lurt», sier han.

Der fikk han beskjed om å sende dem et brev hvor han henviser til fakturaen og skriver at han bestrider den.

Etter at han gjorde det ble han senere oppringt av selger som krever at han betaler. Selgeren hevder også at han har tatt opp samtalen på bånd.

–Han truet meg med både advokater og inkasso, sier Hammer.

I forrige uke ringte han så hyppig at Hammer trakk ut telefonen.

– Det er ganske vondt detta synes jeg, sukker han.

Skjedd med flere

Juridisk direktør ved Forbrukerområdet, Frode Elton Haug, understreker at dette ikke er en forbrukersak da det gjelder en bedrift og ikke en forbruker.

Det er heller ikke så lett å si om det har skjedd noen faktiske lovbrudd i slike saker. Hammer må løse dette med selger, eller søke hjelp fra en næringslivsorganisasjon. Haug bekrefter at de har fått liknende henvendelser tidligere. Han kan bare anbefale at folk er forsiktig når det kommer slike tilbud.

– Du må være sikker på hva du sier ja til før du legger på røret, sier han.

Hammer kontaktet politiet om saken, men har ikke gått til anmeldelse.

– Det er tre tilsvarende tilfeller mot det firmaet her i Norge. De har blitt henlagt, opplyser lensmann i Alvdal og Folldal, Knut Normann Mælen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken