– Akkurat som det var

med folk og fe: alle var med når det var tid for å flytte på setra. Filmteamet m Bjørn Nysveen (til venstre) og Helge Ness (til høyre) huker seg ned når seterflyttingsfølget med Håkon og Gerd Marie Øien passerer.

med folk og fe: alle var med når det var tid for å flytte på setra. Filmteamet m Bjørn Nysveen (til venstre) og Helge Ness (til høyre) huker seg ned når seterflyttingsfølget med Håkon og Gerd Marie Øien passerer. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Filmen om seter- flytting til Høstdalen på 1920-tallet ble godt tatt imot under lørdagens premiere i Sølnaslottet.

DEL

– Jeg kjenner til og med lukta tå hesten, sier 77 år gamle Elisabeth Sandbakken.
Sammen med 81-årige Kari Kleven har hun kost seg med filmen under premieren. Begge er akkurat gamle nok til å ha opplevd seterflyttinga slik den blir vist i filmen «Fløkk’dagen åt sæter’n»

Slik det skjedde

Sandbakken kom flyttende til regionen da hun var 20 og har vært budeie på setra i Gammeldalen i mange år. Hun synes filmskaperne har klart å lage en film som viser akkurat hvordan det var.

– De har fanget opp så mye, sier hun.

Filmen klarer å gjenskape følelsen av flyttingen og har til og med detaljer som at når grisen endelig slipper ut av grisekassa på setra og med en gang begynner å grave i jorda.

– Detta var så fint, stemmer 81-årige Kari Kleven i.

Hun har også vært budeie i mange år og kjenner seg også godt igjen.

– De har vært veldig flink, sier hun om filmskaperne.

En drøm

Helge Ness, som har skrevet manus og stått for regien, setter pris på skryten fra dem som selv har opplevd seterflyttinga.

–Det er artig at de eldre kjenner at seg, sier han.

– En drøm har gått i oppfyllelse, sier Tirill Langleite som har hatt en produsentrolle for filmen.

Håkon Øien som sammen med Ove Sand hadde ideen til prosjektet, er svært fornøyd men sliten da alt er over og han har blitt oversvømt av godord. Omtrent 300 så filmen på lørdag og mange kjøpte dvd-en, som det nå er mulig å kjøpe i bokhandelen.

– Vi er kjempefornøyd, sier han.

Lang dags ferd

Seterflyttinga fra Plassen til Høstdalen var en dagstur. Kyrne og geitene gikk sammen med bøndene, grisen og katten ble ført inn i kasser og satt på lasset.

Filmen beskriver godt turen fra de pakker og spiser formiddagsmaten på gården, til de endelig kan sette seg ned og drikke kveldskaffen på setra.

Hele vegen med flotte bilder og mange morsomme detaljer som vekker gjenkjennelse og latter blant både de som har opplevd det selv og andre blant publikum.

Skuespillerne er overraskende naturlige og avslappet foran kamera og det er tidvis så seeren lever seg inn i turen. Det er nesten så det er rørende når Kårgamla Olava, spilt av Gunnbjørg Smedplass endelig er framme og kan med glede konstatere at hun får oppleve enda en sommer på setra.

– Tenk at jeg skal få åt setra at, sier hun.

Artikkeltags