– Arkivene på Tynset blir enda større!

GODE NYHETER: Helsearkivdirektør Tom Kolvig, avdelingsdirektør i Riksarkivet Leif T. Andressen og riksarkivar Ivar Fonnes kom med imponerende mye godt til ordfører Bersvend Salbu og hele regionen. (FOTO: Erland Vingelsgård)

GODE NYHETER: Helsearkivdirektør Tom Kolvig, avdelingsdirektør i Riksarkivet Leif T. Andressen og riksarkivar Ivar Fonnes kom med imponerende mye godt til ordfører Bersvend Salbu og hele regionen. (FOTO: Erland Vingelsgård)

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Riksarkivar Ivar Fonnes og hans menn kom til Tynset med glade nyheter i går kveld. Helsearkivet og sentralmagasinet blir enda større enn tidligere antatt.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

I første omgang planlegges det et bygg på Tynset på 11.000-12.000 kvadratmeter som vil kreve 70–80 ansatte for å drifte. Det skal stå klart våren 2015 Det er meningen å ha minst et byggetrinn senere, løst skissert i 2022. Byggeprosjektet kan komme til å koste mellom 400 og 500 millioner kroner, i størrelsesorden med Nord-Østerdal videregående skole som nå er under oppføring.

Les også: Arkivne trenger stor plass

Først ble det vedtatt å bygge Norsk helsearkiv. Dette er nå dimensjonert og direktør Tom Kolvig skisserer nå rundt 30 ansatte i denne delen. Det er ved oppstart. Sentralmagasinet vil i utgangspunktet ha en grunnbemanning på 15 personer, men det er flere tjenester som er ønskelig. Derfor kan aktiviteten bli langt større.

Digitalisering

Mengde arkivmateriale er langt større enn det man la til grunn for de første planene for både helsearkiv og sentralmagasin.

– Her er det blant annet snakk om massedigitalisering av arkivmateriale. Vi er avhengig av statsbudsjettene framover. Det kan bli betydelig mer aktivitet her enn det grunnbemanningen tilsier. Vi håper selvfølgelig mest mulig lobbyvirksomhet fra Tynset sin side. Det er en god allianse mellom arbeidsplasser i distriktet og våre behov, sier riksarkivar Ivar Fonnes til Østlendingen.

Stor stemning

Riksarkivaren og helsearkiv-direktøren hadde med seg avdelingsdirektør Leif T. Andressen, som gikk gjennom de praktiske sidene. Det er rett og slett et kjempestort bygg, og de har lagt merke til lokale ønsker om å bruke tre i bygget, i den grad det er mulig i forhold til sikkerhet.
Mellom 70 og 80 mennesker hadde møtte fram for å høre på orienteringen fra arkivmannskapet. Tynset kommune og de øvrige som har vært i kontakt med arkivverket i denne saken fikk svært mye ros.

– Her er det mye positivitet og entusiasme. Tynset skal være glade for å få en slik etablering. Det er ikke alle kommuner i Norge forunt. Her får Tynset mange bunn solide statlige arbeidsplasser som varer til evig tid, var det klare budskapet fra arkivlederne.

Et sentralt tema i tiden framover er opplæring av mannskapet.

Les også: Tynset sikrer seg arkivarealer

Artikkeltags