Arkivstopp på Tynset

75 millioner kroner som var bevilget til oppstart av nytt arkiv er strøket i regjeringens nye forslag. Fra venstre tidligere stortingsrepresentant Olov Grøtting (Sp), tidligere landbruksminister Trygve Magnus Slagsvold Vedrum (Sp), Tynset-ordfører Bersvend Salbu (SV) og stortingsrepresentant Karin Andersen (SV).

75 millioner kroner som var bevilget til oppstart av nytt arkiv er strøket i regjeringens nye forslag. Fra venstre tidligere stortingsrepresentant Olov Grøtting (Sp), tidligere landbruksminister Trygve Magnus Slagsvold Vedrum (Sp), Tynset-ordfører Bersvend Salbu (SV) og stortingsrepresentant Karin Andersen (SV). Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Den nye regjeringen stopper planene om nytt arkiv på Tynset. Det skal gjennomføres en ekstern kvalitetssikring av prosjektet.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Helomvending i det nye statsbudsjettet for planer om nytt helsearkiv på Tynset.

De 75 millioner kronene, som var satt av til oppstart neste år i det rødgrønne budsjettet, er strøket i den nye regjeringas forslag.

LES OGSÅ:

I regjeringas tilleggsproposisjon, som finansminister Siv Jensen (Frp) la fram i formiddag, foreslår regjeringa at det ikke bevilges 75 millioner kroner til oppstart av det såkalte Norsk helsearkiv og Arkivverkets sentraldepot på Tynset neste år.

Bakgrunnen er at det gjennomføres en ekstern kvalitetssikring av prosjektet.

– Det er utrolig trist og lite framtidsrettet å stoppe den store satsingen for fjellregionen, sier Hedmark Sps stortingsrepresentant Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Også Aps Knut Storberget mener kuttet er alvorlig og vil jobbe i Stortinget for å få endret forslaget.

– Jeg håper på at KrF og Venstre vil sørge for å stoppe denne politiske retningen, sier Knut Storberget.

Nå er det full krig!

Tynset-ordfører Bersvend Salbu ble først helt målløs da han fikk vite at den nye regjeringen stopper planene for Helsearkivet på Tynset.

– Nå er det full krig.  Dette er så dumt at det går ikke an å sette ord på det, sier han etter å ha fått summet seg.

Salbu viser til at den rødgrønne regjeringen  traff det første vedtaket om arkivet på Tynset i 2009. Det ble fulgt opp med  et  nytt vedtak i 2011.

– Det finnes ingen åpenbare grunner til å stoppe dette nå, og det lukter vondt lang vei.  Dette viser bare Høyre og FrPs  sanne ansikt, for de sa ingen ting om å kutte i bevilgningen til oppstart av Helsearkivet under valgkampen. Forslaget fra den nye regjeringen innebærer kutt i velferdstilbudet og andre gode tilbud i distriktene. Det er å ta fra distriktene  for å fylle opp lommeboka til private i sentrale strøk, tordner Salbu.

Han gjør det klart at han i neste uke vil ta turen på Stortinget for å få klarhet i hva kuttet av 75 . millioner kroner til oppstart av Helsearkivet neste år egentlig innebærer.

– Denne kampen skal vi vinne, slår han fast.

Artikkeltags