Fikk kongens sølv

Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

En glad og overrasket Bjørn Øyan ble i går kveld tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv.

DEL

Det var ordfører Arne Grue i Os som overrakte Kongens sølv til Bjørn Øyan under en kulturkveld i Narjordet.

– Øyan er litt av en ressursperson for kommunen vår, sier ordfører Arne Grue som mener Øyan virkelig fortjener Kongens sølv.

Det var Os Mannskor som besluttet å sende søknaden til fylkesmannen.

Full tilslutning

 – Det er full tilslutning i styret for Os Mannskor til å sende denne søknaden. Øyan har betydd uendelig mye for koret, men først og fremst har han med sitt store og allsidige virke betydd mye for hele samfunnet, sier leder i Os Mannskor, Torbjørn Hummelvoll.
Bjørn Øyan er æresmedlem i Os Mannskor og dekorert i Norges Korforbund i Østerdalen. Han har også mottatt Os kommunes kulturpris.

 Øyan har gitt ut to diktsamlinger. I 2004 gjendiktet han 15–20 irske,  engelske og amerikanske folkesanger som grunnlag for et konsertprogram. Som forfatter har han skrevet en rekke dikt og sanger som har blitt tonesatt av Egil Storbekken, Tone Hulbækmo, Hans Fredrik Jakobsen og Jo Ryen. Han skrev også teksten til vinnerlåten i en konkurranse om beste nye julesang. Øyan har også skrevet en rekke prologer, sanger og tekster for folk og organisasjoner i forskjellige anledninger.

Med bakgrunn i sitt sterke sosiale engasjement har han vært leder i Os Helselag i ni år. Han har vært og er en stor drivkraft i Os Frivilligsentral, og er aktiv i ukentlig besøkstjeneste, matombringing og arbeid for sjuke, gamle og utviklingshemma.

«Hjelpeprest»

Han er også aktiv i Den norske kirke. I bortimot 20 år har han fungert som «hjelpeprest» i ei kirke som soknepresten ikke rekker over 17. mai. Øyan er også leder i Os Menighetsråd og Menighetenes Fellesråd,  samt  tekstleser i Os kirke.

Sammen med kona Gunvor steller han regelmessig nærmere 20 gravsteder som ellers ikke ville blitt stelt ved Os kirke. Bjørn Øyan ble født på Telneset i Tynset i 1933. Etter endt utdannelse arbeidet han i 25 år som lærer og skoleleder, samt ett år hos Skoledirektøren i Hamar.

Deretter fungerte han som skolesjef i 18 år i Os kommune og var i perioder assisterende rådmann. Som skolemann hadde Bjørn Øyan klare visjoner og mål. Han var aktiv i pedagogisk utviklingsarbeid. Øyan ble medlem av Os Mannskor i 1982 og har vært både nestleder og styreleder.

Artikkeltags