Mona Pedersen og Astrid Loraas er «geriljaledere» for Geriljabroderiene. Fredag kommer de til Galleri TØYsentralen på Tolga med utstillingen «Geriljabroderiet marsjerer hematt».

– Hva passer vel ikke bedre i en gammel tøysentral enn geriljabroderier? spør Gunn Kristin Sande, én av gallerieierne.

Rundt 50 ulike broderister har bidratt – også noen lokale.

«Drit og dra» i korssting

Geriljabroderiene har vært rundt på utstilling tidligere i ulike former, men dette er første gang de blir satt inn i en tredimensjonal kontekst samtidig som det er mange nye arbeider med.

– Utstillingen skal forestille et hjem og har derfor stue, soverom, bad og et kjøkkenbord. Broderiene settes inn i disse omgivelsene, og dette skal gjenspeile en persons psyke i et tenkt hjem, forteller «geriljaleder» Loraas.

Ved første øyekast kan broderiene virke koselige og harmløse. Når man kommer nærmere og ser duker med «drikke konjakk og flyve rundt» innbrodert og dorullholdere med teksten «drit og dra», er det en tydelig kontrasten til de nusselige broderiene vi er vant til å se.

Revitaliserer broderiet

– Vi ønsker å revitalisere broderiet, fornye, sprenge grenser og ta rotta på gamle husflidslærere, sier Pedersen.

Aksjon geriljabroderi startet i med Facebookgruppen «Med et mer aggressivt korsstingsbroderi», en gruppe som raskt fikk 15.000 tilhengere. Én av dem som ble bitt av basillen, var Janniken Strømseng. Som kunst- og håndverkslærer ved Tolga skole fikk hun elevene i 10. klasse til å bli geriljabroderister.

– På slutten av skoleåret spurte jeg elevene hva de synes om kunst- og håndverksfaget, og jeg har blant annet brodert noen av svarene, forteller Strømseng.
En annen lokal utstiller er Ingrid Viksmo fra Tolga.