Skal utdanne arkivarer

TILBYR: Fra høsten 2012 håper May Tove Dalbakk at entusiastiske nordøsterdøler og tilflyttere kan ta fatt på den grunnleggende arkivutdanningen i næringshagens tidligere lokaler på Tynset.Foto: MARIT ARNESEN

TILBYR: Fra høsten 2012 håper May Tove Dalbakk at entusiastiske nordøsterdøler og tilflyttere kan ta fatt på den grunnleggende arkivutdanningen i næringshagens tidligere lokaler på Tynset.Foto: MARIT ARNESEN

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

30 personer skal ansettes før dørene åpnes for verdens første helsearkiv på Tynset i 2015. Alle må ha spesialkompetanse, og utdanningen får de på Tynset.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

– Alle som skal ansettes i arkivene må ha arkivfaglig kunnskap, en grunnutdanning som tar ett til to år gjennom desentralisert undervisning som skal foregå på Tynset, opplyste helsearkivdirektør Tom Kolvig under onsdagens møte om arkivene på Tynset.

Målsettingen er å kunne tilby denne utdanningen allerede til høsten.

De første 30 årsverkene skal dekke ansatte i resepsjon/sentralbord, 16 personer til skanning og digitalisering av pasientjournaler samt minst fire personer som fysisk skal ta imot de 30 millioner pasientjournaler fra alle sykehus i Norge. IT-virksomheten vil kreve sju til åtte årsverk i første omgang.

Alle disse må besitte den grunnleggende arkivkompetansen.

Allerede nå er arbeidet med å ansette en virksomhetsleder i gang.

– Vi ønsker at dette skal bli arbeidsplasser for dem som bor i regionen, de som vil hjem samt andre som ønsker å bo her, men som ikke har tilknytning til området, smiler Kolvig.

Når den trinnvise utbyggingen med helsearkiv og sentraldepot er ferdig, skal arbeidsstokken romme mellom 70 og 80 personer.

– Meld din interesse

I disse dager legger May Tove Dalbakk, ansvarlig for den desentraliserte høyskoleutdanningen på Tynset, ut skjemaer på nettsiden fjellstudent.no der du kan melde din interesse for utdanningen.

– Gjør du det, vil du fortløpende bli oppdatert på hva som skjer innen arkivutdanningen, smiler Dalbakk.

Å melde sin interesse er helt uforpliktende, understreker hun.

I samarbeid med høyskoler, universitet og interimsstyret for arkivene, arbeider Dalbakk nå med å sette sammen studietilbudet.

– Generell studiekompetanse eller godkjent realkompetanse kreves av søkerne. Studiet kan kombineres med jobb, opplyser hun entusiastisk.

Annen utdanning

Etter endt grunnutdannelse vil representanter for arkivverkene undervise de som ansettes til å skanne og digitalisere pasientopplysningene gjennom egne opplæringsprogrammer.

Saksbehandlere som skal godkjenne hvem som får tilgang til arkivmaterialet, vil også få spesiell utdannelse etter endt grunnutdanning. Det samme gjelder ansatte som blant annet skal reise rundt og kartlegge arkivene til landets sykehus og avtalespesialistene.

Arkivene vil også kreve personer med høyere utdannelse som har Batchelor eller Master innen arkivarbeid.

Andre aktuelle tjenester fra arkivenes side er massedigitalisering, digitalt sikringsmagasin og nettbaserte brukertjenester.

På toppen av dette ønsker arkivverket at arkivene skal driftes lokalt, at datakompetansen skal være på Tynset og at all datadrift skal foregå på Tynset

Artikkeltags