Gå til sidens hovedinnhold

Snuser på sansehage

Artikkelen er over 10 år gammel

Området står klart og tegningene er i ferd med å bli laget. Nå er håpet at Os kommune vil stille opp økonomisk slik at sansehage og sanserom ved Verjåtunet kan ble en realitet.

Bak initiativet står eldrerådet i Os, som videre fikk med seg helselaget.
– Vi fikk dannet en prosjektgruppe som har hatt flere møter og som også har hatt befaringer på sansehager i Røros og Folldal, sier Finn Hval i Nasjonalforeningen Os Helselag.

Idyllisk område

Planen er å ta i bruk et område på baksiden av Verjåtunet, som ligger idyllisk til ved bekken Verjåa. Sansehagen skal by på asfalterte veger slik at det blir enkelt å ta en tur blant fuglesang, trær og beitedyr. Planen er å få på plass gamle redskaper, et gammelt tømmerhus, leskur, utedo, mjølkerampe og andre elementer som var vanlig i beboernes barndom.
– En fersk brukerundersøkelse vi har gjennomført, viser at både sanserom og sansehage er savnet ved Verjåtunet, sier avdelingsleder Gunhild Narjord.
I tillegg til beboere på Verjåtunet vil hjemmeboende omsorgstrengende, beboere og personer på avlastning på Rytrøa og beboere på Nørnesjordet kunne benytte tilbudet.
– I forhold til Demensplan 2015 «Den gode dagen» tillegges kommunene et spesielt ansvar i å legge forholdene til rette for personer med demens, blant annet ved direkte tilgang til tilpassede uteareal, påpeker Hval. I tillegg til sansehage er det planer om å ta i bruk to rom inne på Verjåtunet til sanserom.

Sanserom

Der er planen å innrede rommene i 50-tallsstil, slik at rommene og interiøret er gjenkjennelig for de demente.
Nå har prosjektgruppen sendt brev til kommunen hvor de ber om et møte. Rådmannen setter pris på initiativet og har invitert prosjektgruppen til møtet den 10. juni.
– Vi er avhengig av kommunal økonomisk støtte for å få til dette, sier Hval. Han regner også med at helselaget vil søke om helse- og rehabiliteringspenger gjennom Extra-stiftelsen. Prosjektgruppen arbeider nå med å få på plass et kostnadsoverslag, og har engasjert Arne Graven til å tegne et forslag til sansehage.
– Prisen blir på flere hundre tusen kroner, anslår Hval.
Håpet er å komme i gang med grunnarbeider til høsten, og at mye av arbeidene skal være ferdig i løpet av 2012.

Kommentarer til denne saken