Til Frankrike med hesteresultater

PRESTISJE: Det ligger prestisje i å skulle presentere seg for hele Europa. Fra venstre: Nina Veslum på islandshesten Gigia fra Tuvengmoen, Cathrine Fodstad og Stine Ellingsen, med dølahesten Odlosokken. Foto: Karin Tørklep Sletten

PRESTISJE: Det ligger prestisje i å skulle presentere seg for hele Europa. Fra venstre: Nina Veslum på islandshesten Gigia fra Tuvengmoen, Cathrine Fodstad og Stine Ellingsen, med dølahesten Odlosokken. Foto: Karin Tørklep Sletten

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Prosjektet «Hest i Fjellregionen» vekker internasjonal interesse. I slutten av november skal prosjektet presenteres på den store, europeiske Padima- konferansen i Frankrike.

DEL

– Dette gir oss prestisje og tyngde, og bekrefter at prosjektet har noe i fjellregionen å gjøre, sier prosjektleder i «Hest i Fjellregionen», Nina Veslum, entusiastisk.
Sammen med Cathrine Fodstad fra interregprosjektet Scandinavian Heartland reiser hun til Puy-en-Velay i Frankrike for å delta på konferansen og for å presentere hesteprosjektet for de fire andre europeiske landene som er deltakere i Padima.
– Vi må nok øve oss litt, smiler Fodstad, for presentasjonen skal gjøres på engelsk.

Hestesatsing som forbilde

Padima er en forkortelse for «Policies Against Depopulation In Mountain Areas», kort oversatt: politikk for å unngå avbefolkning av fjellområder.
Deltakerne i dette europeiske prosjektet er distrikter i Spania, Italia, Frankrike og Sverige, i tillegg til Buskerud og Hedmark fylkeskommuner i Norge.
Prosjektet «Hest i Fjellregionen» presenteres som Hedmark sitt bidrag til konferansen.
– Poenget er at regionene kan lære av hverandre, og det er tydelig lagt merke til det arbeidet vi gjør i fjellregionen, sier Veslum.

Stimulerer tilflytting

En av grunnene til at fylkeskommunen har valgt hesteprosjektet, er at både de som har hest som hobby og de som har hest som næring er involvert.
– Jeg tror også det var avgjørende at vi kan vise til den ferske undersøkelsen som hestefolket har gått sammen om, og som viser at satsing på hest stimulerer bolyst og tilflytting, sier Veslum.
– Undersøkelsen viser også at hest er viktig for å holde på damer på landsbygda, sier Fodstad.

Tok med hestene til fjells

Både Veslum og Fodstad er tilflyttere i regionen, Veslum kommer fra Vågå, og Fodstad fra Oslo. Hestemiljøet var avgjørende for begge.
Også Stine Ellingsen, som driver Tuvengmoen gård på Tynset, er tilflytter. Hun kom fra Hamar med sine hester etter å ha funnet både mann og gård på Tynset. Nå driver hun stall og rideskole.
– Det er helt topp å drive med hest her, og jeg føler meg nå som nordøsterdøl å regne. Jeg kunne hatt større omland for rideskolen og opplæringen et annet sted, men trivselen har alt å si for meg, sier hun.
På Tuvengmoen gård har hun nå 23 islandshester og to store kjørehester.

Artikkeltags