Elvepadlerne tok farvel med Glomma - for alltid

ADJØ: Eirik Bækken i BaseCamp Os var en av initiativtakerne til å si et siste adjø til Glomma som arena for elvepadling. Fra og med neste sommer er det ikke lenger mulig å padle mellom Os og Tolga. For lite vann og demning i veien vil gjøre strekket lite attraktivt.

ADJØ: Eirik Bækken i BaseCamp Os var en av initiativtakerne til å si et siste adjø til Glomma som arena for elvepadling. Fra og med neste sommer er det ikke lenger mulig å padle mellom Os og Tolga. For lite vann og demning i veien vil gjøre strekket lite attraktivt. Foto:

Fredag var siste dag i BaseCamp Os' aktivitetsuke, med forskjellige aktiviteter i Fjellregionen. På avslutningsdagen arrangerte de gravøl for padling på strekningen fra Hummelvoll til Tolga. En siste tur gjennom ett av de få padleverdige strykene som finnes i regionen.

DEL

For Oda Urseth ble det første og eneste padletur på Glomma i hjemkommunen. Hun var en av fire som var med på turen som gikk fra Hummelvoll til gammelbrua på Tolga. Årets tur var siste mulighet noensinne til å oppleve denne strekningen med god vannføring. Neste sommer går mesteparten av vannet gjennom turbinene i Erlia.

Første og siste tur

Eirik Bækken i Basecamp Os innrømmer at strekningen hverken er særlig krevende eller mye brukt.

– Det er vel rundt grad 3 på det meste, sier han.

Det betyr at strekket egner seg godt til padlere som er nybegynnere opp til mellomstadium. Bækken har tidligere drevet med kommersiell rafting fra Hummelvoll til Tolga sentrum.

– Det var ikke lønnsomt å drive med. Turistene som kommer til Røros er ikke blant de yngste, sier han og ler.

IDYLLISK: Området rundt Hummelvoll er preget av spredt løvskog, gress og saktegående elv. Denne idyllen blir sannsynligvis brutt når demningen står klar neste år. Herfra er det bare noen hundre meter ned til den. Her gjør Heine Sør Reime, til venstre, og Vemund Horten klar kajakken.

IDYLLISK: Området rundt Hummelvoll er preget av spredt løvskog, gress og saktegående elv. Denne idyllen blir sannsynligvis brutt når demningen står klar neste år. Herfra er det bare noen hundre meter ned til den. Her gjør Heine Sør Reime, til venstre, og Vemund Horten klar kajakken. Foto:

Interessen for vannsport i strekket forbi Erlia har alltid vært begrenset, det ble gjenspeilet i det lave antall deltakere på den siste turen ned strykene. I tillegg til Urseth og Bækken deltok også Vemund Horten og Heine Sør Reime, begge aktive i Basecamp Os. De tre karene sørget for sikkerheten ettersom dette var Ursets første tur.

– Jeg har padlet en del i havkajakk, men aldri prøvd en elvekajakk, sier hun mens Bækken strammer inn redningsvesten og sjekker utstyret.

Det er viktig at alt er i orden og sjekkes. Om ting skulle gå galt har de dårlig tid. Likevel spøker og ler de mens hun hopper opp i kajakken.

– Hvis jeg blir stille nå så er det fordi jeg er så konsentrert, sier hun med alvorlig mine til de andre idet hun er i ferd med å skubbe seg ut fra land.

Med en gang kajakken går ut i vannet og hun får tatt de første åretakene er smilet tilbake. Hun er tydelig i rett element.

SJEKKER UTSTYR: Eirik Bækken fra BaseCamp Os sjekker ustyret til Oda Urseth. Det var en litt alvorstynget Urseth som satte seg i elvekajakken for første gang. Uroen gikk fort over da kajakken traff vann og hun fant ut at hun var i sitt rette element.

SJEKKER UTSTYR: Eirik Bækken fra BaseCamp Os sjekker ustyret til Oda Urseth. Det var en litt alvorstynget Urseth som satte seg i elvekajakken for første gang. Uroen gikk fort over da kajakken traff vann og hun fant ut at hun var i sitt rette element. Foto:

Måtte svømme – fornøyd likevel

To timer senere har de padlet tre av de godt og vel seks kilometerne ned til gammelbrua på Tolga. Det første som kommer er en rød kajakk som ligger opp ned i vannet. Bak kommer Sør Reime gående. Så kommer en grønn kajakk seilende, Horten sin. Selv kommer han gående langs land. Bækken og Urseth har klart seg bra gjennom strykene.

– Har du sett noen årer som har drevet forbi her, spør Bækken før han padler videre.

De to svømmerne kommer seg i kajakken og drar videre sammen med Urseth. Smilene er på plass igjen, bading er en naturlig del av det å padle. Jeg rekker ett spørsmål til før de forsvinner nedover neste stryk.

– Gjenstår det nå noen partier i Glomma som er fine med tanke på elvepadling?

– Nei, kommer det kontant fra Bækken.

RETT ELEMENT: Oda Urseth var i sitt rette element på turen forbi Erlia i Tolga. Hun forserte selvsikkert strykene like etter Lensmannsfossen.

RETT ELEMENT: Oda Urseth var i sitt rette element på turen forbi Erlia i Tolga. Hun forserte selvsikkert strykene like etter Lensmannsfossen. Foto:

Artikkeltags