Østfjellenes kjentmann

Speider: Tidligere oppsynsmann for Rendalen Renselskap og fortsatt jeger og fjellmann Ingar Bjørnstad ser om det kan skimtes noe rein ved Sølen. Lederen i Rendal Renselskap Jo Inge Haugseth setter pris på å kunne spørre den erfarne fjellmannen om råd.  
                                                                                                                                        Alle foto: Anne Grete Berget

Speider: Tidligere oppsynsmann for Rendalen Renselskap og fortsatt jeger og fjellmann Ingar Bjørnstad ser om det kan skimtes noe rein ved Sølen. Lederen i Rendal Renselskap Jo Inge Haugseth setter pris på å kunne spørre den erfarne fjellmannen om råd. Alle foto: Anne Grete Berget

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

I over 30 år var Ingar Bjørnstad oppsynsmann for Rendal Renselskap. Nå, i en alder av 87, er kjærligheten til fjellet og reinjakta like sterk.

DEL

Dette blir hans 65. jaktsesong, og etter over 30 år som oppsynsmann, er han lommekjent i Rendalens østfjell. Historiene er mange, og å trekke ut bare en er vanskelig, men det må bli den uheldige tyskeren som felte 4 reiner med ett skudd en gang for mange år siden.

I sin lange fartstid har Bjørnstad fått være med på mange endringer innen reinjakt.

– Før var det jakt døgnet rundt og ingen parkeringsplasser – det ble kjørt. Nå skal det ikke jaktes etter klokken 20.00 og det har blitt egne parkeringsplasser. Dette var det jeg som innførte, beretter han.

Flere endringer blir også trukket fram:

– Utstyret til å skyte dyr har blitt bedre, før var det ikke mye kikkertsikte og jegeren var kledd i slitte vadmelsklær. Jegerne har blitt flinkere til å ta vare på kjøttet nå. Det var også flere innenbygds jegere tidligere, oppsummerer Bjørnstad.

Trekkspill og skrøner

En av endringene som Bjørnstad framhever er at det var mer humor før.

– Det var mer sosialt, jegerne samlet seg, og det var trekkspillmusikk og skrøner, mimrer Bjørnstad.

Nestleder i Rendal Renselskap Kjetil Granrud legger til at det nok ble brukt mer tid i fjellet før, mens nå drar jegerne hjem etter de har skutt sitt dyr.

– Men det er fortsatt sosialt mellom slaga, og å møtes for informasjonsutveksling er viktig, sier Granrud og beretter videre om at de i år arrangerte infokveld for jegerne i sør og nord, noe de kommer til å videreutvikle de kommende årene.

Bjørnstad har hatt mange flotte naturopplevelser som oppsynsmann og jeger, og han slår fast:

– Det er den fineste jakta som er, og jeg har blitt kjent med mange trivelige folk – ikke for det: alle jegere er trivelige! Jeg vil fortsette å jakte så lenge jeg orker, avslutter han smilende.

Årets jakt i gang

Årets reinjakt er i gang og det er ca. 280 jegere i Rendalen østfjell nå. Rendalen Renselskap har ei kvote på 300 dyr og for første gang siden 2008 har de i år innført pakkeløsning der en jeger kan kjøpe flere fellingsretter. Leder Jo Inge Haugseth kan berette at andelen kvinnelige jegere har gått opp, og de tre siste årene har de hatt rekrutteringstiltak for å trekke flere yngre inn i jakta – noe som har blitt positivt mottatt.

Positiv respons

– Starten på jakta har vært veldig bra, sier Haugseth. Det har vært et flott utfartsvær, som på andre siden har skapt en utfordring i håndtering av slakt.

75-80 prosent av jegerne er utenbygds, fra både inn- og utland, nye og gamle. Granrud og Haugseth kan berette om mange gode tilbakemeldinger på naturen og opplevelsen i østfjellene. – Vi har et produkt folk setter pris på, oppsummerer Haugseth, og dette gir positive ringvirkninger for det lokale næringslivet og -miljøet. Det er unikt å ha en privateid reinstamme.

Veien videre

Haugseth beretter at Renselskapets mål framover er å ha en stabil vinterstamme på ca. 2000 dyr og en årlig fellingskvote på 300. Den største utfordringen er rovdyrsituasjonen. I løpet av jaktas fem første dager har det blitt rapportert om observasjon av 5 jerver, en betydelig økning fra årene før.

Artikkeltags