Gå til sidens hovedinnhold

Sendte kyllinger med sår
og skader til kjøttdiskene

Artikkelen er over 11 år gammel

En kyllingbonde på Tolga har levert et parti med 17.000 mishandlete dyr til slakt. Tilfellet er noe av det verste Mattilsynet har sett på mange år.

Mattilsynet beskriver tilfellet på denne måten.

– Mellom 90 og 100 prosent av dyrene hadde ulike grader av svi- og etseskader på huden. Skadene var av et slikt omfang at de var uegnet som mat. Dette er et absolutt ekstraordinært tilfelle av det ekstreme slaget. Dette er noe av det verste vi har sett på mange år, sier seksjonssjef, Jan Kåre Bjørkås, i Mattilsynet Sør-Trøndelag til Østlendingen.

– Gjenganger

Han opplyser at bonden over lengre tid har vært i Mattilsynets søkelys på grunn av det han selv beskriver som «ganske mange på kanten-tilfeller».

– Bonden er å beskrive som en gjenganger. Vårt inntrykk har bygget seg opp over tid. De to verste forholdene ble avdekket på slakteriet til Norsk Kylling på Støren i april og oktober i år. Andelen kasserte dyr var usedvanlig høy, forteller han.

De fleste dyrene ble stanset og kastet av Mattilsynet, mens noen skadde dyr ble godkjent som menneskemat og sendt til butikken.

– De dyrene som hadde svi- og etseskader på kroppen, ble kastet. Noen av kyllingene hadde bare mindre skader på bena, og ble godkjent som menneskemat, utdyper seksjonssjefen.

Mattilsynet i Sør-Trøndelag er inne i saken, fordi det aktuelle slakteriet ligger på Støren. De har nå sendt en rapport om saken til Mattilsynet i Nord-Østerdal, hvor bonden bor.

– Vil denne form for dyrehold få noen form for konsekvenser for den aktuelle bonden?

– Det er vanskelig for meg å uttale meg om det, ettersom det er et annet regionkontor som skal behandle den delen av saken. På generelt grunnlag vil jeg likevel si at vi forventer sanksjoner i slike saker, svarer Bjørkås.

– Fort gjort

Mattilsynet forklarer at svi- og etseskadene i all hovedsak har blitt forårsaket av ammoniakk.

– Det er fuktig underlag i «kyllinghuset» som er problemet. Avføringen til kyllingen inneholder mye ammoniakk. Det er veldig etsende og har i sin tur skadet kyllingene til bonden. Kyllinghold er spesielt krevende, forklarer han.

Østlendingen har ikke kommet i kontakt med verken den aktuelle kyllingbonden eller slakteriet på Støren.
Kyllingbonden selv kommenterer saken slik overfor NRK.

– Dette er et spesielt tilfelle og det skal aldri skje mer, sier han og legger til:

– Men det er fort gjort.

Slakteriet har på sin side sendt bonden en advarsel.

– Vi har sendt en rapport til produsenten med en advarsel. Det er siste gang vi godtar dette, sier driftssjef Gunnar Ødegård i Norsk Kylling til NRK.

Kommentarer til denne saken