Klar for rundom

Klare: Sissel og John Peder Hatten fra Trysil er superveteraner i rundom på Landskappleiken. De hadde for øvrig gullbryllup i fjor.

Klare: Sissel og John Peder Hatten fra Trysil er superveteraner i rundom på Landskappleiken. De hadde for øvrig gullbryllup i fjor.

Artikkelen er over 3 år gammel

Hedmarkinger stiller som vanlig kvinne- og mannsterke til Landskappleiken. Landets lengstlevende musikkfestival åpner på Fagernes onsdag 22. juli.

DEL

Det er både superveteraner og unge talenter med fra Hedmark. I den førstnevnte gruppa er for eksempel danserne Sissel og John Peder Hatten fra Trysil, Anne Lise og Thor Hermann Bøhle fra Hamar, og hallingdanseren Martin Myhr fra Trysil. Blant yngre talenter finner vi Marius Westling, Trygve Liahagen og Jenny Aalborg fra Hedmark Juniorspellmannslag.

Trommer og blås

Bjørn Sverre Kristensen fra Hedmark Folkemusikklag deltar med tamburtromme, munnharpe og seljefløyte. Egil Skarpsno fra Alvdal er med på blokkfløyte.

Solveig Hårdnes fra Alvdal skal danse halling, Inga Myhr fra Trysil dans hardingfele, Inga Myhr og Helga Møller Berg dans fele, Ingrid Bjørkelo Østmoen fra Hedmark Folkemusikklag vokal, Hedmark juniorspellmannslag deltar i lagspill junior, Solveig Brekke Hauknes og Ole Nilssen i dans fele, og det samme gjør Liv og Kjell Elvstrand.

LES OGSÅ: Klar for rundom

Margrete Nordmoen fra Trysil-Knut Dans- og Spelmannslag stiller i vokal, laget Grenselaust i lagdans senior sammen med Bygdedanslaget i Hamar, #Hedmarken og Leikarringen i BUL Oslo.

Sigrid Stubsveen ofra Engerdalsringen og Anne Marit Jota fra østerdølenes Spellmannslag deltar i spel fele.

1.430 med

Landskappleiken er det største folkemusikkarrangentet i landet, og den eldste festivalen vi har. til årets kappleik er det påmeldt 1.430 deltakere, og i tillegg til dem regner arrangøren med rundt fem tusen som kommer for å se og høre på.

– Dette er årets største begivenhet for folkemusikk og folkedans i Norge, sier kappleiksrådgiver Ingrid Schei Stuhaug i interesseorganisasjonen FolkOrg, som eier Landskappleiken.

– Her samles deltakere fra hele landet, og folk får oppleve utøvere i alle aldre og på alle nivå. Folkemusikken og -dansen i Norge er helt spesiell og mangfoldig. Hvert distrikt har sine musikalske dialekter, tradisjoner og historier, og på Landskappleiken får man presentert hele denne bredden, sier Schei Stuhaug.

Kongepokal

Hvert år deles kongepokalen ut på Landskappleiken, og i år er den satt opp i klassa halling senior. Der deltar veteranen Martin Myh fra Trysil, men han har sterke konkurrenter.

Hallingkonkurransen er noe av det mest populære under Landskappleiken, så under finalen lørdag kommer det til å være fullt hus.

Tradisjoner

Et formål for Landskappleiken skal bidra til å ta vare på og styrke de eldste vokal-, spel- og dansformene det er tradisjon for i hvert distrikt. Så under Landskappleiken synger, spiller eller danser deltakerne til bygdedansmusikk eller de eldste slåtteformene fra sitt distrikt. Det brukes folkemusikk som har vært i tradisjonell bruk i Norge, eller som er laget av norske komponister i tradisjonell stil.

Arrangementet går over fem dager, og avsluttes med mesterkonsert søndag, der vinnerne fra de fleste klassene deltar.

Artikkeltags