Dermed ligger alt til rette for at det nye studietilbudet kan starte opp ved Tynset studie- og høyskolesenter allerede til høsten.

Vil invitere kulturministeren

– Forberedelsene på tomta er i gang og byggingen starter i juli/august. Norsk helsearkiv på Tynset skal stå ferdig høsten 2019 og dit går det fort. Derfor er det utrolig deilig at arkivutdanningen nå er i boks, sier stortingsrepresentant Tor Andre Johnsen (Frp).

Han legger til at 2 millioner kroner til desentralisert arkivutdanning kommer som et resultat av forhandlinger mellom regjeringspartiene Høyre, Frp, KrF og Venstre.

– Det har vært en krevende og lang prosess som heldigvis fikk en lykkelig ende. Nå håper jeg å få med meg kulturminister Linda Helander til Tynset når det blir byggestart av helsearkivet, sier han.

Magne Rydland som er 1.-kandidat til stortingsvalget for Hedmark KrF mener dette er en gladsak ikke bare for Tynset.

– Det gleder oss uansett hvor vi bor. I utgangspunktet var det ikke satt av penger på det reviderte budsjettet til desentralisert arkivutdanning på Tynset. Det er noe KrF har kjempet gjennom, sier han.

Engasjement nytter

Varaordfører Nils Kristen Sandtrøen (Ap) i Tynset mener dette viser at politikk virker og at engasjement nytter.

 – Det er skikkelig morsomt både for Nord-Østerdalen og Hedmark. Med desentralisert arkivutdanning på Tynset får faktisk NTNU i Trondheim, som har fått i oppgave å opprette en egen bachelorutdanning innen helsearkiv-faget en liten fot i fylket vårt, konstaterer han.

Sandtrøen mener sentrumspartiene har spilt en betydelig rolle for at bevilgningen til arkivutdanning kom på plass, men legger til at det også er mange lokalt som har engasjert seg i saken.

– Det vesentlige er at vi nå har fått en god beskjed om at det må tilbys desentralisert arkivutdanning på Tynset. Hvis alt går etter planen vil folk rekke å ta de desentraliserte studiene innen Norsk helsearkiv kommer i drift om to år, fastslår han.