Gå til sidens hovedinnhold

Norsk hveteøl til 17. mai

I en situasjon der norsk næringsliv, bryggeriene inkludert, sliter, er det vel ikke annet enn rett og rimelig å slå et slag for norskprodusert hveteøl til 17. mai i år.

Vi står foran en helt spesiell 17. mai uten tradisjonelle arrangementer som barnetog og russetog. For de fleste av oss betyr koronakrisen rett og slett 17. mai-feiring hjemme.

Skulle vi være så heldige at det sure været forsvinner, og det blir varmt i solveggen, kan det jo smake med et glass hveteøl. Denne tradisjonsrike øltypen, enten den er belgiskinspirert eller tyskinspirert, byr virkelig på smaken av sommer!

I en situasjon der norsk næringsliv, bryggeriene inkludert, sliter, er det vel ikke annet enn rett og rimelig å slå et slag for norskprodusert hveteøl til 17. mai i år. Her er noen muligheter fra butikkhyllene:

7 Fjell Bryggeri: 1799 Bergen Blanc (terning 6):

Dette lysebrune og uklare ølet (4,7 prosent) smaker av sitrus og krydder kombinert med en lett bitterhet og god sødme. 1799 er trolig en referanse til Bergen-bryggeriets hovedeier, Herman Friele. Den første Herman Friele (1763–1843) var sjøkaptein, men gikk i land i 1799 og startet kaffeproduksjon og ølbrygging.

Ringnes Bryggeri: Frydenlund Belgisk Hveteøl (terning 5)

I likhet med 1799 Bergen Blanc er også dette et belgiskinspirert hveteøl, en såkalt witbier. Ølet er strågult og uklart med et gulhvitt skum og en sitrusaktig aroma. Ølet (4,6 prosent) har en frisk smak med innslag av korn, en lett bitterhet og en forsiktig fruktighet.

Nøisom: Hveteøl (terning 5)

Dette tyskinspirerte hveteølet (4,7 prosent) fra Fredrikstad er stadig utsolgt på min nærbutikk, så det har åpenbart sine trofaste fans. Ikke så rart, for det smaker godt. Det er lysebrunt og uklart med en god sødme, en lett fruktighet og en mild bitterhet i smak og ettersmak.

Haandbryggeriet: Midt i fleisen Hefeweizen (terning 5)

Et artig navn på et velsmakende øl fra Drammen. Også dette er et tyskinspirert hveteøl (4,5 prosent), men med en vri, for det smaker mest av amerikansk humle, blant annet Centennial. Noe typeriktig hefeweizen er det ikke, men det smaker godt, det er på en måte et hveteøl med et anstrøk av IPA.

Lade Gaards Brygghus (Grans Bryggeri): Krystall Hvete (terning 4)

Hveteøl er som regel ufiltrert og uklart, men det finnes også klart hveteøl, der gjæren (og dermed mye smak) er filtrert vekk. Sånt hveteøl har gjerne betegnelsen krystall. Her er en versjon fra Sandefjord, et gyllent, klart øl (4,7 prosent) med en avrundet sødme og et lett innslag av amerikansk Cascade-humle.

Trollbryggeriet: Slogen Weizen (terning 4)

Trollbryggeriet ble etablert i 2009 og ligger i Liabygda i Stranda kommune. Ølene har navn etter Slogen, den 1.564 meter høye fjelltoppen i Sunnmørsalpene. Hveteølet (4,7 prosent) i Slogen-serien er lysebrunt og uklart med en lett bitterhet og noe sødme, men det mangler fruktighet.

Alkoholfritt alternativ:

Ringnes Bryggeri: Munkholm Weiss (terning 4)

Dette alkoholfrie ølet er lysebrunt og uklart med en lett krydderaktig duft. Det byr på en innbydende sødme, en lett fruktighet og en forsiktig antydning til bitterhet. Det er et friskt hveteøl med en mild smak.

Kommentarer til denne saken