Gå til sidens hovedinnhold

Nasjonens leirbål fyller 60 år

Artikkelen er over 2 år gammel

Denne måneden er det 60 år siden den aller første Dagsrevyen-sendingen ble sendt på NRK. – Fremdeles nasjonens leirbål, sier kringkastingssjefen.

2. desember 1958 rullet den første nyhetssendingen med navnet «Dagsrevyen» over norske TV-skjermer. I starten gikk Dagsrevyen to ganger i uken, men nyhetssendingen ble etter hvert en daglig rutine for norske TV-seere.

Den aller første Dagsrevyen tok seerne med til blant annet åpningen av Nordlandsbanen i Fauske og åpningen av regjeringsbygget i Oslo, ifølge NRK.

– Dagsrevyen er fremdeles nasjonens leirbål, og det er jo faktisk verdens største nyhetsmagasin i forhold til befolkningen, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til NTB.

SE BILDER: Historiske og nyere bilder fra Dagsrevyens historie og 60-årsfeiring øverst i saken

Ikoniske øyeblikk

– Dagsrevyen er viktig for den tilliten som publikum har til NRKs nyhetsformidling, og mange tyr til Dagsrevyen for å oppsummere dagens nyhetsbilde, sier Eriksen.

Lørdag kveld ble 60-årsdagen markert med en jubileumsending på NRK1, med tilbakeblikk på noen av de største nyhetsøyeblikkene som har preget nyhetssendingene de siste seks tiårene.

En lang rekke nåværende og tidligere NRK-ansatte var med i programmet.

NRK-seerne kåret under sendingen det aller største nyhetsøyeblikket, som har gjort sterkest inntrykk på det norske folk.

– Når vi husker tilbake på de aller største øyeblikkene, for eksempel månelandingen, EU-avstemningene i 1972 og 1994, eller kong Olavs død, er det jo gjerne bildene fra Dagsrevyen vi husker, sier kringkastingssjefen.

Seerne falt til slutt ned på dekningen av terroren 22. juli 2011 som det mest minneverdige.

På andreplass kom terrorangrepet mot World Trade Center i New York 11. september 2001, og som nummer tre kom drapet av USAs president John F. Kennedy 22. november 1963.

VIDEO: Her er noen av de morsomste tabbene som har skjedd på direkten

 

Tidene forandrer seg

Det er en kjent sak at lineær-TV ikke lever like godt i dag som tidligere, og tallene for første halvdel av året viste en tydelig nedgang i seertallene for lineære TV-sendinger, ifølge Dagens Næringsliv.

Men Dagsrevyen holder seg likevel svært godt, slår Eriksen fast.

– Vi oppdaterer oss kontinuerlig og diskuterer stadig hvordan vi skal utvikle oss, for eksempel ved å ha lengre og mer dyptgående innslag hvor vi virkelig setter ting på dagsorden. Dagsrevyen er fremdeles ett av våre fremste flaggskip, sier kringkastingssjefen.

NRK erkjenner at de ikke lenger når de aller yngste gjennom Dagsrevyen. Men mange unge oppdaterer seg på mobil og digitale plattformer, framholder Eriksen.

– De unge i dag er ikke født med å kjenne det i ryggmargen når Dagsrevyen begynner. De eldre generasjonene la jo opp kvelden sin etter Dagsrevyen, og måtte passe på å sove middag før den tid, sier han.

Kommentarer til denne saken