Gå til sidens hovedinnhold

Ny Åsta-dag og bok med 71 noveller

Hun ble en veldig god novellist og skrev mellom 70 – og 75 slike til den gang populære «Arbeidermagasinet», senere omdøpt til «Magasinet for alle». Nå ar Terje Tønnessen samlet 71 av dem i en bok som Gyldendal gir ut.

Boka blir presentert under en ny Åsta-dag ved Finnskogen Turist- og campingsenter ved Skasen på Grue Finnskog søndag.

– Det var et populært og mye lest magasin som på det meste hadde rundt 100.000 abonnenter. Åstas noveller ble lest av mange. De var populære og ble skrevet noen på riksmål og andre på Åsta-mål. Jeg håper og tror at de vil slå an også i dag, sier Terje Tønnessen, sentral i Åsta Holths venner.

Kvinner og kvinnesak

Det Åsta Holth skrev om i sine mange noveller, handlet mye om kvinner og kvinnesak. Hun fulgte veldig godt med i den daglige debatten, og skriving av novellene ble et veldig godt skriveverksted for henne, sier Tønnessen.

Han har også lagt ut 64 av novellene på Facebook på den såkalte Åsta-siden.

Det dreier seg om rene tekster i den nye boka. Meningen var å illustrere boka, men det har han måtte droppe.

– Det ble rett og slett ikke midler nok til å få gjort det denne gangen. Men novellene er i seg selv så interessante og spennende at det ikke bør bli noe problem at det dreier seg om kun tekst i denne omgang, sier Tønnessen.

Kanskje kan det bli et prosjekt med illustratørene Borghild Ruud og Karl Erik Harr senere.

Flere på gang

Etter hvert kommer det også en trilogi om Plate-slekta. Det blir bøkene «Gullsmeden», «Presten» og «Johannes».

– Den sistnevnte er kanskje noe av det aller beste Åsta Holth skrev. Det handler om Johannes som reddet mange ut fra kirken under kirkebrannen i 1822. Skildringen av kirkebrannen har en intensitet av det sjeldne. I trilogien er hun også innom de fleste storgarder i Grue og følger Plate-slekta til bestemorsgenerasjonen, sier Tønnessen.

Også denne trilogien blir gitt ut på Gyldendal.

Terje Tønnessen flyttet til Karlstad i Sverige for fire måneder siden. I løpet av disse månedene har han produsert fire bøker og et omfattende etterord.

Kommentarer til denne saken