(Nettavisen): BA. 2.75- varianten er det siste tilskuddet til rekken av covid-19-undervarianter. Varianten har fått navnet «Centaurus» og sies å være mer smittsom enn sine forgjengere.

Varianten ble først oppdaget i India tidlig i mai, der den vekket stor oppsikt for sin hurtige smitteevne. Det er ifølge The Guardian meldt om tilfeller i Storbritannia, USA, Australia, Tyskland og Canada.

I forrige uke opplyste Tv2 Danmark om at varianten nå var oppdaget innenfor danske landegrenser.

Den skal ha kommet fra danske turister som hadde vært på ferie i sydlige deler av Europa.

Ifølge The Guardian følger WHO med på situasjonen fra nært hold, selv om WHOs sjefsforsker Soumya Swaminathan, mener det ikke er tilstrekkelig med tilfeller til å kunne vurdere alvorlighetsgraden.

Følger med

Overlege ved folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, sier til Nettavisen mandag at det ennå ikke er meldt om noen tilfeller av undervarianten av Norge.

BA. 2.75 er ifølge overlegen en undervariant av BA.2 som ga oss vinterbølgen i Norge.

Aavitsland mener påstandene om den hurtige smitteevnen ikke er bekreftet, og at om den skulle nærme seg Norge kan vi stå overfor et annet tilfelle.

— Vi vet ikke om BA 2.75-varianten er mer smittsom. Vi vet ikke om den vil spre seg bedre enn dagens dominerende variant – BA.5 – i et land som Norge med utbredt befolkningsimmunitet fra vaksinasjon og gjennomgått infeksjon, opplyser Aavitsland.

FHI regner med at de fleste nordmenn er godt beskyttet mot alvorlig sykdom og ser ingen grunn til å vurdere tiltak slik situasjonen ser ut i dag.

— Med det vi vet nå, er det ikke aktuelt å endre noe i håndteringen når BA 2.75 oppdages i Norge, Sier Aavitsland.

Ved spørsmål om det er noen grunn til bekymring, svarer FHI-overlegen følgende:

— Vi følger med, men er ikke bekymret.