Låner seg ut av trøbbel

PLANEN ER KLAR: Jon Magnus Sætre (fra venstre), Ola Brenden og Bernt Amdahl presenterte i går stiftelsen av Stadionfondet Nybergsund AS. Et aksjeselskap som skal låne penger fra villige bedrifter og personer, for å låne det videre til Nybergsund IL – Trysil.Foto: Sverre Norberg-Schulz Hagen

PLANEN ER KLAR: Jon Magnus Sætre (fra venstre), Ola Brenden og Bernt Amdahl presenterte i går stiftelsen av Stadionfondet Nybergsund AS. Et aksjeselskap som skal låne penger fra villige bedrifter og personer, for å låne det videre til Nybergsund IL – Trysil.Foto: Sverre Norberg-Schulz Hagen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Nybergsund IL – Trysil har slitt med å finne en løsning på de store utfordringene klubben har hatt økonomisk. Nå opprettes et eget fond som skal låne Sundet ut av likviditetskrisa.

DEL

Stadionfondet Nybergsund AS heter det nystiftede aksjeselskapet som har som mål å redde klubben fra konkurs. Med en aksjekapital på 30.000 og et knippe private aktører som eiere skal selskapet låne penger fra alle som er villige til å støtte Nybergsund IL – Trysil.

– Konseptet er at alle kan låne penger – uten sikkerhet – til Stadionfondet Nybergsund AS mot god rente, som igjen låner pengene videre til klubben, sier Bernt Amdahl i Nybergsund IL – Trysil.

Målet er å få 2,5 millioner kroner på plass i løpet av 2012.

– Pengene lånes ikke ut fra fondet før minimum to millioner er på plass, og en avtale på samlet lånebeløp 2,5 millioner er i boks, sier Amdahl.

– Man tar en risiko

– Man kan forestille seg at fondet fungerer som en «bank». På samme måte som folks sparepenger lånes ut av bankene, så skal fondet låne ut de pengene som investeres fra villige aktører, fortsetter Amdahl.

Siden pengene kun kan lånes videre til et formål – Nybergsund IL – Trysil – kan fondet drive uten konsesjon. Det vil si at ingen økonomiske garantier må ligge til grunn.

– Man tar selvfølgelig en risiko. Det er vi klar over, sier Amdahl.

– Man låner inn penger, og godtar med det tre avdragsfrie år, før nedbetalingsperioden over tolv år begynner. Man får god rente, men du får ingen garanti dersom pengene skulle gå tapt – annet enn at du kan skrive det av som personlig økonomisk tap.

Opprykk økonomisk mulig

Dersom planene med Stadionfondet Nybergsund AS går som ønsket, vil Sundet kunne tilbakebetale alle kreditorer – og fortsatt stå igjen med en liten buffer.

Klubben vil, dersom alt går etter planen, stå med positiv egenkapital – sterkt rustet til opprykk til Adeccoligaen.

– Sportslig ser det veldig bra ut, og nå har vi anlegget på plass. Dersom det ikke kommer nye krav til garderober og lys fra NFF vil vi sannsynligvis kunne rykke opp uten å lide (investere i anlegg) for det. Det vil tvert imot være positivt, siden det øker sjansene for sponsorinntekter og TV-midler, sier daglig leder Ola Brenden.

Nybergsund Stadion er taksert til omtrent 11 millioner kroner, og siden planene om å selge stadion ble skrinlagt tidligere i sommer vil klubben stå med omtrent fem og en halv millioner kroner i positiv egenkapital.

– Det står i stiftelsesdokumentene at pengene som lånes inn ikke skal brukes til opprustning av bane eller anlegg eller spillerkjøp. Derfor blir det klubbens avgjørelse om det er økonomisk forsvarlig å rykke opp. Skulle vi lykkes med dette prosjektet ser det imidlertid lyst ut, sier Brenden.

Artikkeltags