Flere nye smittede er rapportert inn. Nå er tallet på smittede oppjustert til 42.

Siri Fuglem Berg på Gjøvik bekrefter at hun er varslet om et nytt smittetilfelle onsdag.

OA har vært i kontakt med et samboerpar som begge har vært syke. Deriblant en mann som har vært innlagt på sykehus i flere dager på grunn av alvorlige symptomer.

– På dag fire på sykehuset fikk han svar på prøvene og Salmonella Agona var påvist, sier samboeren til OA.

Begge har vært syke. Kvinnen hadde diaré i fem dager, men samboeren ble langt hardere rammet. Det er to uker siden han ble innlagt på sykehuset, men han er fortsatt langt fra frisk.

– Han får fortsatt tett oppfølging av lege, sier hun til OA.

I sju dager ble mannen liggende på sykehus med intravenøst og antibiotika.

– Han lå på isolat og hadde så kraftige smerter at han måtte få morfin hver halvtime de første døgnene, sier kvinnen.

Kraftig betennelse

Undersøkelsene på sykehuset viste at hele tykktarmen hans var kraftig betent. De har fått vite at betennelsestilstanden kan sitte i flere uker til.

De har i ettertid forsøkt å gå gjennom potensielle smittekilder for å finne ut hvordan de kan ha blitt syke. De står fortsatt uten klare svar.

– Vi har spist mat fra et par ulike restauranter, men også biff som ikke var gjennomstekt hjemme, sier kvinnen.

Ukjent kilde

Kommuneoverlege Siri Fuglem Berg opplyser om at gjennomsteking og gjennomkoking av mat, samt grundig skylling av frukt og grønnsaker er viktige forebyggende tiltak mot salmonellasmitte.

– Det gjelder hele tiden, hele året, hvert år – ikke bare nå når det er et kjent utbrudd, sier Fuglem Berg.

FHI er urolig med tanke på at smittekilden fortsatt ikke er kjent.

– Vi synes det er ubehagelig fordi det fortsatt kan være en matvare der ute som smitter folk, sier fagdirektør Preben Aavitsland i FHI til NRK.

De elleve nye tilfellene fordeler seg på flere fylker rundt om i landet, ifølge Aavitsland.

– Dette er tilfeller som er smittet for en stund siden, men det er først nå de er bekreftet, sier han.

Vanskelig

Mattilsynet sier det kan være vanskelig å finne smittekilden i slike utbrudd, av flere ulike årsaker.

– Produktet kan allerede være borte fra markedet, og det kan være vanskelig for pasientene å huske alt de spiste i dagene før de ble syke. Vi ber også pasientene om detaljer fra kvitteringer for å vite nøyaktig hva de handlet, sier seniorrådgiver Cathrine Signe Svindland i Mattilsynet i en pressemelding.

Hun sier at de vanligste smittekildene er kjøttprodukter, men at det også kan være en lang rekke andre produkter som for eksempel egg- eller melkeprodukter, samt forurensede grønnsaker og frukt.

FHI fortsetter utbruddsetterforskningen i samarbeid med lokale kommuneoverleger, Mattilsynet og Veterinærinstituttet.

– Utbruddsetterforskning tar tid og er krevende. Dessverre klarer vi ikke alltid å finne smittekilden. Det er fortsatt tidlig i etterforskningen, så alle muligheter holdes åpne og mye arbeid gjenstår. Vi følger situasjonen nøye, sier seniorrådgiver i FHI Heidi Lange.

Her er de bosatt:

  • Vestland (13)
  • Viken (12)
  • Telemark og Vestfold (7)
  • Innlandet (3)
  • Trøndelag (2)
  • Troms og Finnmark (1)
  • Møre og Romsdal (1)
  • Oslo (3)

17 av de smittede har vært innlagt på sykehus med salmonellose. Typiske symptomer på salmonellose er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuelt feber. Salmonellabakterier smitter hovedsakelig gjennom mat.

– Salmonella Agona er en sjelden serovariant av Salmonella i Norge og resten av Europa, så kun basert på serovariant og at prøvene er tatt i november antar vi med stor sikkerhet at de smittede tilhører utbruddet, sier seniorrådgiver ved FHI Heidi Lange.

– Antall personer innlagt på sykehus i dette utbruddet er høyt, men vi har ingen indikasjon på at denne salmonellavarianten gir mer alvorlig sykdom enn andre salmonellavarianter. Dette er sannsynligvis heller et utrykk for at det er personene som blir innlagt på sykehus som blir oppdaget, og at de med mildere infeksjon ikke oppsøker lege, sier Lange.

– Salmonellainfeksjon går vanligvis over av seg selv uten behandling, legger hun til.