Bråvokst bevaringsaksjon

Ikke for sent!: Når 580 mennesker mobiliserer på Facebook mot trefelling i Strandgateparken bare på et døgn, da må politikerne i Hamar skjønne at disse friske. gamle trærne betyr mer enn et fem meter bredt fortau og ei såkalt miljøgate mener Anne Persdotter Flugstad og Per Thomas Nygaard. 											 Alle foto: Hilde Berit Evensen

Ikke for sent!: Når 580 mennesker mobiliserer på Facebook mot trefelling i Strandgateparken bare på et døgn, da må politikerne i Hamar skjønne at disse friske. gamle trærne betyr mer enn et fem meter bredt fortau og ei såkalt miljøgate mener Anne Persdotter Flugstad og Per Thomas Nygaard. Alle foto: Hilde Berit Evensen

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Tirsdag ble Facebookgruppa “Bevar trærne i Strandgateparken i Hamar!” etablert. I går kveld hadde gruppa 580 medlemmer.

DEL

Det er Aksjonsleder Per Thomas Nygaard strålende fornøyd med. Han og Anne Winther Tollnes som starta Facebook-gruppa, var begge på plass i Strandgateparken i går formiddag for å snakke med byggeleder Ingrid Edel Bergersen sammen med flere andre som hadde hørt om at den nyfødte Facebookgruppa ville aksjonere allerede i sitt første døgn.

Bred fagmønstring

Prosjektleder Bergersen møtte imidlertid ikke alene. Både hennes overordnede, prosjektsjef Ole Jonny Eriksen, landskapsarkitekt i kommunen, Anne Midtveit og innleid konsulent fra Villbring, Brit Angell Johnson møtte også opp.
Sammen avfeide de trinn to i Strandgatprosjektet, utvidelse til firefelts bilvei, sjøl om planene er politisk vedtatt og juridisk bindende.
Med henvisning til akkurat samme planunderlaget forklarte Eriksen at de nåværende arbeidene i parken følger en helt normal prosess og at felling av friske trær vil fortsette dersom det ikke settes en stopper av byens politikere.

– Erstatte store med små?

Både Per Thomas Nygaard og Anne Persdotter Flugstad synes det har vært gitt for dårlig informasjon om åpne møter de kunne deltatt på om prosessen i Strandgateparken.
De tar oppfordringen fra Ole Jonny Eriksen om å møte opp på det åpne møtet om Strandgate-parken i kommunestyresalen førstkommende mandag kveld.
Håpet deres er at så mange som mulig av de 580 som støtter treaksjonen på Facebook og alle i byen som bryr seg om de gamle trærne vil gjøre det samme.
– Det går nemlig ikke an å mene at den pent oppmarsjerte rekka med små, formklippa trær kan erstatte de gamle, store trea som vi er så glade i, sier Anne Persdotter Flugstad.
Per Thomas Nygaard er fortørna over argumentasjonen fra kommunen. – På deres egne nettsider, sier de først at trærne har sykdom, så kommer de med at hvert av de dødstømte trærne skal merkes med informasjon om hvilket grunnlag hvert av dem skal felles på. Det er det ikke blitt noe som helst av. Derimot forventer de at vi, vanlige innbyggere skal sette oss inni detaljene i niår gamle planer. Nei, for oss som plutselig fikk se alle trærne som plutselig hadde fått kors på seg, var det et sjokk. Det er nå om å gjøre at byens politikere setter seg inn i hva de egentlig har vedtatt. De må få avblåst både fire felt med bilvei og hogging av de store trærne!

Både nytt og historisk

Kommunens konsulent på landskap, Brit Angell Johnson, viste til at trerekke med lave trær gir god byromseffekt i en urban sammenheng som Strandgata. Hun viste bilder av at det faktisk har vært slike trerekker (som i Stangeveien) langs Strandgata tidligere.
Det var mager trøst for aksjonistene.
Anne Persdotter Flugstad: – Trær er ingen byplanmessig bagatell. Trea har djupe røtter, både konkrete og symbolske, inn i byens sjel.
Per Thomas Nygaard: – De eldste av disse trærne er Hamars eldste, nåværende innbyggere. Ikke henrette dem! Etterpå er det for sent. La det ikke bli etterpå!

Artikkeltags