Gå til sidens hovedinnhold

Eneveldig med hemmelige ritualer

Artikkelen er over 8 år gammel

Eneveldig, med innpå 20.000 undersåtter. Hans ord er lov, men spesielt despotisk framstår han ikke. Tore Evensen er den nye stormesteren i Den Norske Frimurerorden.

På jobb hos Briskeby Media i Hamar, i dongeribukse og flanellsskjorte. Jordnær og ujålete. Førsteinntrykket er noe Arthur Arntzensk, det er noe med øynene, integriteten, klokskapen. Stadig klokere er han også blitt, håper og tror han sjøl, det har vært noe av drivkraften bak et nå over 40 år langt medlemskap i Frimurerordenen. Men at han en dag skulle bli selveste høvdingen, det har han ikke trodd, eller visst, før i år, for så vidt helt i tråd med frimurernes helt grunnleggende tenkning, at du skal ikke innvies og tas opp til neste trinn, før du er moden for det.

– Vi har noen ritualer og symboler som er viktige for oss, og ritualene er hemmelige inntil vi blir innviet. Det er artigere å gå på en fotballkamp, når du ikke allerede fra start vet at kampen ender uavgjort, sier Tore Evensen, og byr på kaffe, stillhet og rom for tenkning rundt livets mer eksistensielle spørsmål, inne på et nøkternt kontor i andre etasje i gamle Håndverkeren i Hamar, skrått over gata for staselige Frimurerlogen.

Født og oppvokst i Fredrikstad, med ti år yngre bror. Far var leder på skofabrikk, mor leder i Narvesen, så næringslivsinteressen er å anse som nedarvet. Fotballinteressen likeså. Far Rolf spilte sjøl, og var en periode også leder i Askim.
– Jeg spilte også fotball i Fredrikstad, fra mini og lilleputt til yngres avdeling, forteller Rolf.
– Hadde du ikke også en verdensrekord, med fotball?
– Nja, sier Tore, og smiler, den rekorden var vel aldri offisiell, men han var god på fotballtriksing, ja, med noe mellom 15.000 og 20.000 triksinger som bestenotering, før ballen gikk i bakken.
Handelsgymnasiet ble påbegynt i Fredrikstad og fullført i Hamar, i 1964.
– Jeg kom til Hamar 19 år gammel, i 1962. Hva jeg ville bli var da noe usikkert, men etter handelsgym valgte jeg militæret og befalsskole for å teste om jeg virkelig var den fødte leder.
– Hvilket du hadde en klar mistanke om at du var?
– Ja, sier Tore, og smiler, han trodde i hvert fall at han hadde et visst talent. Etter videre utdanning ved BI ble ledertalentet solid dokumentert, blant annet i toppjobber for Hansen & Dysvik, i flere omganger. Forretningskjedens Hamar-avdeling ble etablert i 1968, under Tore Evensens ledelse.
– Vi gjorde mye ut av den etableringen, det syntes at vi kom, også i media, forteller Tore, som siden har vært både synlig og sentral i så mange sammenhenger. Leder i fotballgruppa i Hamar Idrettslag, med i styret i Hamar handelsstandsforening, styremedlem i en rekke selskaper, styreleder i Kreditkassen Hamar, sjef i samme bank i fem år og i noen år med i konsulentfellesskapet Collegium Consulting, med base i Hamar. Tore Evensen er i dag strengt tatt pensjonist, det har han vært i tre år, uten å ta særlig hensyn til det. Konsulenten er fremdeles i drift, det samme er styremennesket, i seks-sju lokale selskaper, han jobber i Briskeby Media med administrative oppgaver og er nå i tillegg også blitt sjef for innpå 20.000 frimurere fordelt på rundt 115 loger i Norge, med tittelen Stormester. Den jobben krever at han tre dager i uka reiser inn til Oslo og jobber på kontoret der.
– Jeg synes det er så moro å jobbe, sier Tore.

Glad i mennesker og en evig optimist, som tror bedre om folk enn det enkelte har fortjent, sier en kilde tett innpå Tore Evensen.
– Jeg vet at jeg kommer nærmere med et åpent sinn og ei åpen hånd, så da får jeg heller bli litt skuffet av og til. Det er litt på samme måte med minner, jeg velger å samle på de gode i stedet for å dvele ved de dårlige, sier Tore, som liker å være med der beslutninger tas, og når de er tatt, har han alltid sørget for at ingen er i tvil om hva han mener, i sakens anledning. Tore Evensen har meget i muntlig, og dessuten, på fritida i hele den snøfrie årstid, svært ofte å påtreffe på golfbanen, med et ekstremt anstendig nivå hva angår handikap, som en kompis formulerte det. Ivrig rypejeger er han også, Tore har saumfart de fleste fjellområdene i Østerdalen med sine engelsksettere.
– Hvem ledet deg inn i Frimurerlogen?
– Det gjorde min tidligere svigerfar, Per Bakke, i Hamar, og et par kompiser fra idrettsmiljøet her i byen. De mente at Frimurerlogen måtte være noe for meg, og over 40 år etter at jeg ble med, er det bare å slå fast at de hadde helt rett, sier Tore.

Tore Evensen ble tatt opp i St. Johanneslogen St. Hallvard i Hamar 2. februar i 1971. Der var han med i embetsverket i mange år som Sekretær, Taler, Første Bevoktende Broder, Delegert Mester og Deputert Mester. Da det ble besluttet å søke om en St. Johannesloge nummer to i Hamar, ble Tore med i planleggingen og etableringen av det som ble St. Johanneslogen St. Torfinn, som nå er hans moderloge. Tore har også vært embetsmann i Hamar Stewardsloge, både som Overkansler, Deputert Mester og Ordførende mester. Deretter har han vært Storvokter i Logedirektoriet, før han for tre år siden takket ja til å bli Ordenens Bannerfører og leder av Kunnskaps- og opplæringsdirektoriet (KD), og dermed såkalt Ordensofficiant siden 2009. Lørdag 20. oktober i år ble Tore installert, heter det, som ny Stormester i Den Norske Frimurerorden, som har eksistert siden den første frimurerlogen i Norge ble etablert 24. juni i 1749.
– Hva er det som er så fascinerende med Frimurerlogen, en gammel og konservativ organisasjon for menn, med ritualer og innhold uforandret i flere hundre år?
– Frimureriet har gitt meg noen verktøy, som gjør meg nysgjerrig på å skjønne meg sjøl, og dette er også verktøy som jeg bruker til å gjøre meg til et bedre menneske.
– Det blir en utfordring for folk som mener at de er perfekt?
– Helt riktig, sier Tore Evensen, hele ansiktet blir et stort smil.
– Du må gå noen runder med deg sjøl, og det gjør jeg stadig vekk.
– Hvorfor må alt rundt frimureriet være så hemmelig?
– Medlemslistene våre er åpne, men ritualene våre er hemmelige fram til den dagen du skal innvies. Det ligger mye fascinasjon i det, synes jeg.
– Du som nå har sett alt, er det mye du skulle ønske at du ikke hadde sett?
– Nei, absolutt ikke. I Den Norske Frimurerorden har jeg funnet en verdiplattform som jeg står godt på, og jeg har ikke sett noe som strider mot lover, etikk eller normer i samfunnet for øvrig. Symbolene og ritualene våre opplever jeg som en drivkraft i egenutviklingen, fra grad til grad.
– Og målet er..?
– Å bli et stadig bedre menneske.
– Det innebærer at det må være konsensus om hva et godt menneske er, i en verden med stor uenighet om religion, politikk og samfunnsspørsmål?
– Politikk og religion diskuterer vi ikke, det er forbudt. I dag har vi medlemmer fra alle yrker og samfunnslag, rundt 2000 i Hedmark og Oppland, for øvrig, mennesker som er med fordi de vil utvikle seg sjøl og bidra i samfunnet rundt seg. Frimureriet er en livslang skole, fundamentert på kristne grunnverdier. «Gutteklubben grei» har jeg ikke sett sneven av på flere tiår. Det sosiale er viktig, at vi kan møtes og være der for hverandre, sier Tore.

Hva blir viktig for frimurerne, og oss andre, i årene som kommer?
Tore Evensen tror at mellommenneskelige relasjoner må få større oppmerksomhet.
– Det vi trenger mest, sier Tore, er kanskje litt mer tid for oss sjøl. Vi må tørre å gå inn i vår indre hage, der vi både kan være alene og ta imot dem som trenger nærhet. Hvordan har du det?, spør vi. Bra, svarer du, som regel. Det er da vi kanskje skal foreslå at vi stikker innom kafeen og tar en kaffe, eller på puben og tar en øl sammen. Å tørre å spørre, og å tørre å gi, det blir viktig framover hvis vi skal få bedre liv.
Har den nye stormesteren planer om på noen måte å vitalisere eller modernisere Frimurerlogen?
– Jeg skal forvalte arven, med symbolene og ritualene, men samtidig tenker jeg at det er viktig å møte mennesker der de er med de teknologiske hjelpemidler som i dag er tilgjengelig. Stadig mer av vårt materiale blir digitalisert og kan hentes på pc’n hjemme i stua.
– Som stormester i Den Norske Frimurerorden er du diktator?
– Det kan du si, men jeg kommer ikke til å «ta av», det vet folk som kjenner meg.
– Kan selv stormesteren i Frimurerlogen bli et bedre menneske?
– Ja, jeg kan bli et bedre menneske, og det skal jeg jobbe med hver eneste dag, sier Tore Evensen.
Håvard Lillebo
redaksjonenhamar-dagblad.no
62 54 31 40

Kommentarer til denne saken